Министерството на младежта и спорта е осигурило нужното финансиране на Българската федерация по биатлон. По-рано през деня от централата обявиха, че изпитват финансови трудности и вероятно родни представители няма да могат да участват във всички стартове от Световната купа, които служат за разпределение на квотите за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. 

"Часове след като федерацията обяви притесненията си, че липсата на обещаното финансиране поставя под въпрос участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа и на олимпийските игри в Пекин, от ММС увериха, че средствата за дофинасирането на зимните ни федерации вече са осигурени с решение на Министерския съвет", пишат от БФБ в ново писмо до медиите. 

Проблемите идваха от съкратен бюджет в сравнение с предолимпийската подготовка за 2018 г. 

"Българска федерация по биатлон благодари за разбирането и бързата реакция, която ще спомогне нашите най-добри състезатели да проведат нормална подготовка, стартиране в олимпийските квалификации и безпроблемно участие на зимни игри в Пекин", заяви президентът на БФБ Екатерина Дафовска, олимпийски шампион от Нагано 1998.

Снимка: Getty Images

Целта пред федерацията е класиране за предстоящите олимпийски игри на максимален брой родни участници в биатлона - 4 мъже и 4 жени. 

Първият старт от Световната купа е на 27 ноември в шведския зимен център Йостерзунд.