Министър Красен Кралев бе катергоричен в позицията си спрямо уличените в употреба на допинг руски атлети. Според него те трябва да си понесат наказанието.

„Никакво развитие не трябва да се чака... За българските щангисти има санкции, да бъдат изхвърлени от международни състезания и да не бъдем допуснати, дори да платим глобата си. Абсолютно със същия аршин трябва да се мери за всички останали държави. Щом като руските атлети са си позволили да дават такива средства на високо ниво, за да бъдат прикрити пробите, категорично трябва да бъдат отстранени от състезания не само на олимпийските игри, но и много сериозни санкции трябва да претърпи цялата им федерация.", заяви Кралев.

„Не мисля, че някой е на друго мнение в целия свят. Когото и да попитаме, становището ще е същото. Трябва да си понесат наказанието. Ако това не се случи, сериозно, със страшна сила, ще виси въпроса за обективността в наказанията и отношението на МОК към страните, които членуват в тази организация.”

„Аз мисля, че ще има справедливост. Лично познавам сър Коул, който е много ерудиран човек, голям професионалист, голяма личност, голям състезател. Той няма да допусне петното на допинга да стои върху леката атлетика, да се случи това, което се случва с вдигането на тежести. Предизвикателството е голямо, но аз мисля, че сър Коул ще се справи блестящо с тази ситуация.”, завърши министърът на спорта.