Българската боксьорка Мелек Закифова спечели европейската титла в категория до 46 килограма при момичетата (до 16 г.) на първенството, което се провежда в София. 

Възпитаничката на Спортното училище в Русе изигра перфектен финал срещу рускинята Алена Левина и триумфира безкомпромисно - с 5:0 съдийски гласа (29:28, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27).

Това е единствената титла за България в тази възрастова група на шампионата, след като в категория до 75 килограма Велислава Чакърова се окичи с бронз.

За Мелек отличието при момичетата е второ в кариерата и след бронза от шампионата в Турция през миналата година.

"Много съм щастлива. Това беше най-лесният ми мач на първенството. Дори не бях притеснена, въпреки че не познавах съперничката добре, не съм играла с нито една от тях преди", заяви след успеха си Закифова.

"Мелек игра със сърце, но и с разум в този мач. Не тръгна само да се бие, а мислеше на ринга, правеше крачка назад, въобще слушаше какво и се говори и направи много добър мач", добави старши треньорът на националния ни тим Петър Лесов.

Закирова получи специален подарък от световната и европейска шампионка Станимира Петрова, която й бе обещала, че при титла ще й подари верижка с боксова ръкавица.