Шампионът на Откритото първенство на САЩ Даниил Медведев се извини на всички привърженици на тениса заради успеха си. На финала в Ню Йорк руснакът победи световния номер 1 Новак Джокович с 3:0 сета и по този начин му попречи да спечели календарен Голям шлем - четирите титли от Откритото първенство на Австралия, "Уилбълдън", "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ.

За Медведев титлата е първа от Големия шлем след два загубени финала.

"Първо трябва да кажа "Извинявай!". На теб и на феновете ти, Новак. Всички знаем за какво играеше днес. Заради нещата, които постигна тази година и през кариерата си искам просто да ти кажа нещо, което не съм казвал на никой друг, но ще кажа на теб – ти си най-великият играч в историята", заяви Медведев.

Снимка: Reuters

Руснакът благодари и на публиката, която в мача беше повече на страната на Джокович и се надяваше да види събитие в тениса, което не се е случвало от 52 години насам. През 1969 г. Род Лейвър за последно спечели четирите титли от Големия шлем в един сезон.

"Днес бяхте малко повече за Новак, но за мен това е напълно разбираемо. През цялото време ми давахте много енергия. Започвайки през 2019 година, наистина доста неща се промениха. Не беше лесно, но ви благодаря много.", каза той.

Снимка: Reuters

Победата и първата си титла от Големия шлем Медведев посвети на своята съпруга Дария, която му стиска палци в публиката. Оказа се, че двамата празнуват годишнина в деня на финала, а тенисистът разкри, че не е имал време да ѝ избере подарък.

"По време на турнира не можех да мисля за подарък, казах си, че ако загубя след полуфиналите, ще намеря бързо подарък. Днес си мислех, че ако загубя тук, няма да имам време да ѝ купя подарък, така че трябваше да спечеля на всяка цена. Обичам те, Даша, и ти благодаря.", предизвика усмивки вторият в световната ранглиста.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Medvedev Daniil (@medwed33)