Италианската антидопингова агенция поиска 2-годишни наказания за 26 лекоатлети от страната заради нарушаване на антидопинговите правила. Сред тях е и Симоне Колио, съпруг на Ивет Лалова.

Спортистите са обвинени, че умишлено не са се явили на контролни тестове или са пропуснали задължителни проверки. Сред 26 атлети личат имената на европейския шампион на троен скок от 2012 и бронзов медалист от Олимпиадата в Лондон през същата година Фабрицио Донато, на европейския първенец на скок дължина от 2006 и световен вицешампион от 2007 година Андрю Хау, на действащия европейски шампион в маратона Даниеле Меучи, на бившия състезател на овчарски скок Джузепе Джибилиско, световен първенец през 2003 и бронзов медалист от Олимпиадата в Пекин 2004, бившата европейска шампионка в маратона Ана Инченти, както и на спринтьора Симоне Колио, съпруг на Ивет Лалова.

Обвиненията бяха повдигнати срещу лекоатлетите след разследване на прокуратурата в Тренто. Още 39 италиански състезатели са разследвани по случая.

Световната лека атлетика преживява една от най-сериозните кризи в историята си, след като по-рано тази есен избухнаха големи допинг скандали в Русия и Кения.