Незабравимият финал на световното първенство по футбол през 2006 г. между Италия и Франция остава в историята не само с триумфа за "адзурите", но и със сблъсъка Зидан - Матераци. Тогава Зизу заби главата си в гърдите на своя съперник и бе изгонен, а впоследствие "петлите" загубиха.

14 години по-късно, в "Инстаграм", Матераци разкри, че е действал умишлено и сподели как точно е провокирал Зидан.

"Сблъскахме се на няколко пъти по време на мача. В първия случай аз се извиних, а той реагира зле. Няколко подобни ситуации по-късно... всичко се отприщи. Накрая ми заяви: "Спокойно, после ще ти дам фланелката си“. Аз му отговорих, че предпочитам сестра му"

"Истината е, че не очаквах подобна реакция. Имах късмета, че не бях подготвен, иначе и двамата щяхме да се озовем в съблекалнята", добавя Матераци по време на живо включване в социалната мрежа.

Спречкването и последвалият червен картон за Зидан белязаха кариерите и на двамата. Темата остава интересна и днес - повече от десетилетия по-късно. Тогава сблъсъкът до голяма степен реши спора за трофея и донесе на Италия четвъртата световна титла в историята на "адзурите" и тяхна първа от 1982 г. насам.

bTV призовава: останете си вкъщи!