Юсейн Болт заработва 2,2 млн. евро на секунда на олимпийските игри в Рио, изчислиха финансови експерти. Сметката важи за двете му шампионски бягания на 100 и 200 метра (съответно 9,81 и 19,78 секунди), след които титлите му от най-големия спортен форум набъбнаха на осем. До вълшебния „троен требъл” остава само един златен медал - в щафетата на 4х100 метра.

Благодарение на триумфа 29-годишният спринтьор от Ямайка ще удвои приходите си през следващите 12 месеца. От началото на кариерата си Светкавицата е натрупал 55 млн. евро благодарение на рекламни и спонсорски договори, а според изчисленията през следващата година към тази сума ще бъдат добавени още 64 млн. евро!

„От гледна точка на маркетинга Юсейн е истинска мечта - признава пред „Сън” Пол Гарбът от мениджърската агенция Fast Track. - Големите компании все повече ще наддават за подписа му, тъй като краят на кариерата му вече наближава”.

В последната класация на „Форбс”" Болт е под №91 сред най-печелившите спортисти, но в следващото издание ще се изстреля на 32-а позиция. Всъщност той е единственият представител на леката атлетика в топ 100 и прибира 20 пъти повече от колегите си спринтьори. Професионалните лекоатлети в САЩ си докарват средно по 15 000 долара годишно, а в Канада - по 12 000 долара. В сравнение с тях Кралят на спринта е същински Бил Гейтс.

Крайният победител в Диамантената лига например получава около 36 000 евро - сума, за която повечето състезатели могат само да мечтаят. Тя обаче е едва 1,24% от годишния приход на Юсейн, чието господство в най-атрактивните дисциплини е безпрецедентно.

Само договорът му с Puma, който е до 2025 г., му носи по 10 млн. евро на всеки 12 месеца. Освен това той има сключени сделки с брандове като Gatorade (4 млн. евро), Hublot (3 млн. евро), Virgin Media (3 млн. евро), Visa и Nissan Motors.

Както вече стана дума, наградните фондове в леката атлетика не са никак внушителни. Титла в отделните надпревари от Диамантената лига носи едва 10 000 евро - кулминацията на дълги месеци упорит труд. Кристиано Роналдо например заработва същите пари за четири часа и половина, при това само ако вземем предвид възнаграждението му в „Реал” Мадрид.Болт например има 23 победи в Лигата и това му е донесло едва 250 000 евро.

Златният медал на световното първенство се премира с 54 000 евро, сребърният – с 26 000 евро (умишлено не споменаваме бронзовия, защото Болт никога не е ставал трети и само веднъж благоволи да финишира втори). Световен рекорд е равнозначен на 90 000 евро. Ямаецът има в сметката си 11 златни и един сребърен медал, както и две върхови постижения на планетата. Това му е осигурило 846 000 евро от големи първенства.

Освен това той получава солидни хонорари за самото си участие в определени комерсиални турнири. Сумата може да достигне 300 000 евро. Разделена на 10 секунди, колкото му отнема да финишира на 100 метра, тя е впечатляваща дори за стандартите на Роналдо.

Оправдана ли е подобна инвестиция от страна на организаторите? Абсолютно. Присъствието на най-великия пълни стадионите и разпродава билетите безотказно.

Както вече стана дума, банковата сметка на Юсейн се пълни преди всичко от спонсори. Преди игрите в Пекин 2008 единствените му партньори бяха Puma и ямайската компания за мобилни телефони Digicel. Днес той се състезава не с останалите атлети, а със спортни икони като Лионел Меси и Леброн Джеймс. Има споразумения с 10 глобални и 7 регионални партньора.

Можем само да се чудим защо все още от McDonald's не са се свързали със Светкавицата. Той се прочу с 1000-те пилешки хапки, които погълна в Пекин преди 8 години. Представете си колко хапки може да си купи човек, чието състояние ще надхвърли 100 млн. евро през следващите 12 месеца.