Tрима австрийци се качиха на подиума в последния старт от шампионата на планетата по ски алпийски дисциплини в Оре, Швеция.

Марсел Хиршер защити световната си титла в слалома. Хегемонът в тази дисциплина спечели с лекота, като бе най-бърз в първия манш, след което без проблеми защити аванса си след втория и финишира първи с общо време 2:05.86 минути.

Втори остана бронзовият олимпийски медалист от Игрите в Пьончанг Михаел Мат с изоставане от 0,65 секунди, а трети е друг австриец - Марко Шварц на 0,76 секунди от победителя.

Французинът Алекси Пинтюро бе втори след първия манш в отлична позиция за атака на медал, но направи грешка във второто спускане и финишира четвърти.

Снимка: Getty Images

29-годишният Хиршер вече има във витрината си три световни титли в слалома (2013, 2017 и 2019), с което изравни постижение на шведската легенда Ингемар Стенмарк, който печели три поредни златни медала в слалома в периода 1978-1982. Австриецът притежава общо седем световни титли, с което изравни друго постижение - това на сънародника си Томи Зайлер от края на 50-те години на миналия век.

От българите най-добре се представи дебюдантът Йоан Тодоров, който даде 41-о време в първия манш, но не успя да завърши втория. Алберт Попов и Камен Златков пропуснаха врати и отпаднаха още в първия манш.