Сръбкинята Оливера Йевтич, която беше грубо изблъскана на старта на Софийския маратон от Боян Вачев, се завърна в България. През октомври Йевтич не успя да продължи състезанието, а действието на Вачев предизвика скандал и широк отзвук в медиите.

Вачев бе привикан на разпит, а пред bTV заяви, че действията му не са били умишлени. Самата Йевтич коментира, че инцидентът в София е затворена страница за нея, като междувременно спечели 10-километровата дистанция при жените във Варна.

"Щом участвах тук, съм позабравила за станалото и продължавам напред. Имаше моменти, в които си мислех дали това няма да остави някаква следа, но сега вече всичко е наред, щом тук се представих толкова добре.", заяви Йевтич.

В надпреварата имаше лекоатлети от 32 държави, а мароканецът Юсеф Сбай спечели бягането в класическата дистанция и по този начин си осигури големия джакпот през тази година от българската верига състезания, която включва още маратоните в Стара Загора и София. Той измина 42-километровата дистанция за 2 часа, 17 минути и 25 секунди.

Преди месец Юсеф Сбай триумфира и на маратона в София, а сега след победата си във Варна посочи, че не е доволен от себе си, тъй като е дал по-слабо време от това в столицата.

На шесто място при мъжете се нареди състезаващият се за България Исмаил Синянджи, а Шабан Мустафа финишира осми. При жените в класическата дистанция първа завърши Клементине Муканганда от Руанда, а на 8-о място се класира Надежда Ангелова.