Норвежката Марит Бьорген спечели осма титла и рекорден 15 медал от олимпийски игри в кариерата си, след като триумфира в масовия старт на 30 километра ски бягане класически стил в Пьонгчанг.

Бьорген финишира за 1:22:17.6 час в последната в кариерата си олимпийска надпревара. Тя поведе убедително още след 10-ия километър на дистанцията, а преди финала имаше време дори да вземе знамето на Норвегия преди да пресече линията.

Бьорген печели титлата на 30 км на трета поредна олимпиада след златото във Ванкувър 2010 класически стил и в Сочи 2014 свободен стил.

Втора на 1:49.5 минута се класира Криста Пармаковски (Финландия). За нея това е трети медал от игрите след бронзовите отличия в скиатлона и на 10км свободен стил. Трета на 1:58.9 минута се нареди олимпийската шампионка в спринта Стина Нилсон (Швеция). Тя завоюва четвърто отличие след златото в спринта и сребърните медали в щафетата и в отборния спринт.

След спечелената титла Марит Бьорген вече е най-успешният състезател на зимни олимпиади за всички времена.
37-годишната Бьорген има рекордните 15 медала, 8 от които златни. Освен това тя е завоювала още 4 сребърни и 3 бронзови отличия от олимпийски игри.

С 13 медала второто място заема норвежката легенда в биатлона Оле Ейнар Бьорндален. Той има 8 златни, 4 сребърни и 1 бронзов, а трети е Бьорн Дели (Норвегия, ски-бягане) има 12 отличия (8, 4, 0). 

Бьорген завоюва пет медала в Пьончан - злато с щафетата на 4 по 5 км, злато в масовия старт на 30 км класически стил, сребро на 15 километра скиатлон, бронз в отборния спринт и бронз на 10 км свободен стил.

С победата си Бьорген осигури и първото място в крайното класиране по медали на игрите на тима на Норвегия. Състезателите на отбора спечелиха 39 медала (14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови), а на второ място остана Германия с 31 (14, 10, 7) отличия.