Мария Гроздева ще участва за рекорден седми път на олимпийски игри. Тя дебютира в Барселона 1992 и оттогава пропуска само Рио 2016. Печели злато в Сидни и Атина на малокалибрен пистолет и три бронзови отличия на пневматичен пистолет - в Барселона, Атланта и Атина.

47-годишната Гроздева е най-успешният ни спортист на олимпийски игри.

"Аз се готвих за седмата си олимпиада преди 4 години в Рио, но не взех квота и тогава регламентът беше, който не вземе квота - не участва. Сега го попромениха – има и ранглиста, има и допълнителни квалификации.", каза Гроздева в предаването "Тази неделя" по bTV.

"Взех не само квота – тя може да се вземе с пето, с четвърто място, при добри обстоятелства. Въпросът беше, че спечелих и Световната купа в едно изключително силно състезание в Пекин. В него резултатите бяха толкова силни, че не си спомням в дългогодишната ми кариера толкова силни резултати да попаднат във финала. В най-силното състезание с най-силните състезатели успях да се преборя, което ми дава толкова много надежда.", добави тя.

"Когато разбрах, че съм първа, си казах: "Аз ли пак, пак ли аз? Пак ли на мен ми се случи това хубаво нещо?". Преди една година в Щатите отново влязох във финал. Нагласата ми, когато съм на финал, не е желанието да съм първа, а единствено мисля и чувствам, че не трябва да се изложа много. Затова се старая до последно да се справя добре", каза още Гроздева.

Какви спомени пази от първото си участие на олимпийски игри в Барселона през 1992-а и как се е насочила към спортната стрелба, вижте във видеото.