Спокойствие, постоянство и усилена работа през годините! Това са компонентите, с които Мария Гроздева спечели квота за седми олимпийски игри. След като стана първа в дисциплината 25 метра спортен пистолет на състезанието за Световната купа по спортна стрелба в Пекин, тя си гарантира участие в Токио 2020. 

"Единственото, което ме доведе до победа, беше това, че не погледнах нито веднъж къде се намирам в класацията, водя ли, не водя ли. Просто внимавах и се концентрирах във всеки изстрел", разказа Гроздева вече на родна земя.

"Явно и адреналинът ми се беше покачил, защото не усетих изстрелите. Толкова бързо минаваха, че докато се осъзная и финалът свърши. Имах такъв резултат на тренировки, но беше трудно, защото тук почваме късно да тренираме малокалибреното поради студеното време. Там беше много студено. В двата дни, в които стреляхме, беше 9-10 градуса, беше зверски студ. Някои от колегите се разболяха", добави още тя.

Снимка: Getty Images

В Токио Гроздева ще се бори за свои 6-и медал от олимпийски игри. В колекцията си тя има 2 титли и 3 бронзови отличия.

"Смятам да се подготвим сериозно. Това, което зависи от мен, да се постарая да го направя. Приемам спорта като професия, като нещо, което все още чувствам, че мога да правя и се старая да го правя по най-добрия начин. Няколко пъти казах, че след тези олимпийски игри ще се откажа, защото в един момент трябва да дойде краят. За сега съм много щастлива и ще се подготвя както трябва. Лос Анджелис 2028? Колко му е! За сега обаче мислим за Токио 2020", усмихна се тя.

За предстоящите Игри тя е оптимист. 

"Всичко е възможно. Всичко зависи от добрия резултат и влизане във финал. Там става една голяма въртележка. На мен на финали ми е по-спокойно, отколкото на състезания, защото там, ако сгреша някъде, имам шанс да поправя грешката си. На състезание всяка грешка се отчита", каза Гроздева.

Снимка: bTV

При прибирането си от Пекин тя разкри, че се е добрала до квота със сериозна контузия в рамото, но за момента не обмисля операция, а се концентрира само върху доброто си представяне на предстоящите състезания.

"Оказа се доста сериозна контузия в рамото. Даже ми предложиха операция, но това означаваше 40 дни въобще да не пипам пистолет. Сега няма кога. Имаме европейски игри, европейско първенство през септември. Може би след олимпийските игри. Състезанията се планират доста по-рано. Те са със заявки, билети, дисциплини. Във следващата Купа в Мюнхен ще участвам със сигурност. Европейските игри - с радост, защото там сме се класирали. През август има една Купа в Рио де Жанейро. Там все още се колебаем, защото не знам дали ще ни стигнат финансите", каза тя.

Снимка: bTV

Неотлъчно до Мария Гроздева през всички тези години е нейният съпруг и треньор Валери Григоров, който я придружаваше и в Пекин.

"От всяко дърво свирка не става. Човек се ражда с талант. Въпросът е да се поддържа правилно. Защото има талантливи хора, които, ако не работят правилно, си заминават. Цял живот това правим! Постоянство, постоянство! Не може по друг начин. За ден, два, пет... не. Това е години наред работа. Да започнеш да стреляш е трудно, защото трябва да се правят много сухи тренировки много дълго време, докато започнеш нещо да постигаш. Работим винаги по един и същи начин. Това, че досега не винаги е ставало да влезем във финал, да вземем медал или квота, не значи, че сме работили неправилно. Всичко е въпрос на шанс, на късмет, на ден. Трудно е да се предвиди", разкри тайната той.