Ново рекламиращо града трасе, нови авторитетни признания и нов стимулиращ рекорди джакпот посрещат хилядите участници на традиционния маратон София.

Трите новости спомагат емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид.

"Софийският маратон се развива и вече има ярък международен характер. Освен състезание, той е и възпитание, даване на пример да обичаме нашия град. Новото трасе преминава през много символични за столицата места и това го рекламира като част от бързо развиващия се, особено сред младите хора по света, туристически и спортен туризъм. Благодарни сме на кмета на града и на екипа по организацията на маратона, който става все авторитетен и популярен с многото заслужени напоследък световни признания", заяви на пресконференция днес доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община.

Снимка: Lap.bg

Досега заявки само от чужбина са подали 850 атлети, представители на над 50 държави. Богата програма е предвидена и за зрителите, които ще могат да се насладят на изпълненията на Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, Прея и др.

"За поредна година маратонът има и благотворителни каузи – една от тях събира средства за изграждането на Кариерен център за хора със специални потребности. Огромна благодарност на Министерството на младежта и спорта, на БФЛА, БОК и всички останали, които помагат в организацията на това мащабно събитие", каза Анатоли Илиев – организационен секретар на "София – евростолица на спорта".

Новото трасе е изцяло в услуга на участниците. Най-накрая софийският маратон вече е с маршрут, който се доближава до най-добрите модели в света. Радостната новина за участниците в класическото разстояние е, че вече няма да въртят 4 обиколки, а ще преминават само веднъж през старт финала. Така стартиралите в полумаратона ще бягат само една обиколка, а тези на 42.195 км – две. Другото предимство е, че подобно на всички елитни маратони трасето вече преминава през почти всички забележителности на града, каквато е световната практика.

Новото трасе се подготвя и изчислява повече от година, като премина през месеци обсъждане. Сертификатът бе получен след инспекцията на представителя на ИААФ Жан Мари Грао, който през месец май измери и одобри предложеното от организаторите трасе. Така от тази година старт-финалът ще е на площад Александър Батенберг, пред Националната художествена галерия. Оттам трасето се вие между Президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. Алабин, по ул. Гурко и Раковска до Военния дом, после по Царя до Софийски университет, оттам по бул. Левски и бул. Дондуков през моста Чавдар по бул. Владимир Вазов и после по обратния път до пл. Александър Батенберг.

Снимка: Lap.bg

Втората позитивна новина за маратона е, че той вече е с бронзов етикет. Миналогодишното издание бе инспектирано от техническият делегат на Международната атлетическа федерация (ИААФ) Карло Кардосо, португалецът оцени цялостността организация и въз основа на това състезанието получи категория "Bronze Label" в ранглистата на най-прочутите световни маратони. Маратон София вече получи сертификат и е част от веригата състезания на AIMS – Световната асоциация на шосейните и дълги бягания. 

Третата важна новина за тазгодишното издание е, че 20-хилядният джакпот от атрактивния награден фонд вече се обвързва не само с по-предни класирания, а и с постигането на класни резултати. Големият бонус е предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона (Стара Загора, Варна и София) в една година чрез класиране по специална точкова система.

Близо 5000 атлети се очаква да стартират на маратона следващата неделя (13 октомври). Рекорд вероятно ще има и по отношение на страните с представители, маратонци от над 50 държави са се записали до този момент за участие, с 4 повече от миналата есен. В София пристигат маратонци от Аржентина, Бразилия Хонг Конг Австралия, САЩ, Канада и много други страни от всички континенти.

Стартът на класическия маратон е в 9.30 ч., десет минути по-късно потеглят участниците в полумаратона на 21 км, в 9.50 ч. стартират атлетите на 10 км и в 10.00 ч. ще започне масовото бягане на 3 км.

Наградният фонд е внушителните 63 000 лв., плюс 20 000 лв. джакпот. 

Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 3000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За четвърта поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона.