Баща на официално признати от него осем деца. Точно толкова са наследниците на великия Диего Армандо Марадона, които, макар и пръснати в различни краища на земното кълбо, могат да се похвалят, че носят абсолютно законно неговата фамилия.

ДЪЩЕРИТЕ ДАЛМА И ДЖАНИНА

Марадона се жени само веднъж в живота си - за ученическата си любов Клаудия през 1989-а. Двамата се запознават, когато тя е на 17, впоследствие Клаудия го дарява с две дъщери, които до последно остават неотлъчно до татко си, въпреки че родителите им се разделят през 2003-а - Далма и Джанина.

ДИЕГО И ДИЕГО

След развода с Клаудия, Марадона признава бащинството си на още три деца - две момченца, които са кръстени на него - Диего Армандо-младши - плод на извънбрачната връзка на футболиста с неаполитанката Кристина Синагра, докато Марадона играе за "Наполи", и Диего Фернандо-син, който през 2013-а ражда бившата му приятелка Вероника Охеда. Има и момиченце на име Джиана.

Диего-младши тръгва по стъпките на татко си и играе футбол дори до днес, когато е вече на 34. Той е бивш юношески национал на Италия, а понастоящем носи екипа на "Скуадра адзура" по плажен футбол.

ТРИТЕ КУБИНЧЕТА

Разследване на "Би Би Си" през 2019-а посочва, че Марадона е бил принуден да се признае за баща на три кубински деца, от две различни майки.

Историята с Куба на Дон Диего варира в периода 2000-2005 г., когато аржентинецът почти се бе пренесъл за постоянно в Хавана, за да се лекува от пристрастяването си към дрогата. По това време капитанът на Аржентина, извел "гаучосите" до световната титла през 1986-а, се сприятелява с Фидел Кастро, а изглежда и не само с него. И до ден-днешен не е ясен от какъв пол са тези три кубинчета, нито някога са се появявали техни снимки, или снимки на майките им в публичното пространство.

ГОДЕНИЦАТА

Последната жена, която Марадона официализира пред обществеността и медиите, се казва Росио Олива - 30-годишна, негова сънародничка, която също като него играе футбол, но за женския национален отбор на Аржентина и за "Бока Хуниорс". Преди да се разделят през 2018-а, двамата имат връзка в продължение на 6 години, а последните 4 от тях прекарват като сгодени. През 2019-а Марадона дава интервю, в което твърди, че бившата му годеница го е ограбила и възнамерява да я съди за присвояване на 7 млн. долара.

Властите в Буенос Айрес се самосезират и задържат Олива, но я освобождават, тъй като не откриват доказателства, че твърденията на легендарния №10 отговарят на истината. В единствената си телевизионна изява след сблъсъка с властите, жената отправя апел към дъщерите на Диего час по-скоро да подложат баща си на лечение против алкохолната и наркотичната му зависимости, дори и против неговата воля.

Снимка: Getty Images

Това не е първият случай, в който иконата на световния футбол набеждава своя бивша половинка, че си е присвоила значителна част от припечеленото от него на терена. През 2018-а, 15 години след официалния си развод с Клаудия, адвокатите на Марадона завеждат иск срещу нея с обвинение, че е отклонила милиони долари от сметките му, за да закупи шест жилищни кооперации във Флорида, САЩ.

Клаудия в действителност купува въпросните кооперации през 2014-а, но категорично отхвърля обвиненията на Диего, показвайки на светло, че средствата, с която е осъществила сделката, са законно придобити от нея по време на развода.