Майчинството е в основата на успехите на Цветана Пиронкова. Българската тенисистка ще играе на четвъртфинал на един от най-важните турнири - Откритото първенство на САЩ. А надпреварата е завръщане на пловдивчанката в големия тенис след близо 3 години пауза, в които роди своя син Александър. 

Пред bTV Радосвета Пиронкова - бивша републиканска шампионка по плуване и майка на Цветана, не скри вълнението си, че ще може да стиска палци на своята рожба и да се надява, че ще я види и на полуфинал в Ню Йорк.

"Успехът се дължи на натрупан опит и реализацията му. Именно майчинството ѝ помогна да погледне тениса от друга страна и да успее да се реализира. Почина си и психически, и физически. Успя да реализира това, което може, заради майчинството. В продължение на 5-6 месеца работи усилено, прави много фитнес. Направи добра подготовка и резултатите го показват", заяви тя.

 
 
 
View this post on Instagram

Last 16! #USOpen2020 #grandslam #tennis Carmen Mandato/ USTA

A post shared by Tsvetana Pironkova (@tpironkova) on

В началото на 2020 г. Пиронкова обяви, че обмисля завръщане на корта, но пандемията от коронавирус и принудителната пауза в сезона объркаха плановете ѝ. Така българката излезе за първите си мачове от 2017 г. насам в Ню Йорк.

"Смятам, че това, което постигна е много. Ако постигне нещо и след това, не знам... Смятам, че това по някакъв начин е връх, защото реализира по ефектен начин това, което може. Неописуемо е, защото целият ни свят е свързан със спорта. И едно такова постижение на един чист спортист е много ценно за нас. Да не говорим, че това е дъщеря ни", заяви Радосвета.

 
 
 
View this post on Instagram

It’s a special day today! Our baby boy turns two! #2yearsold #birthdayboy #happiestday #mamaandpapa

A post shared by Tsvetana Pironkova (@tpironkova) on

Тя разкри, че на малкия Александър мама му липсва, но именно той я подкрепя най-емоционално от вкъщи.

"Естествено, че гледа. Другата баба се грижи за него, докато отсъства Цветана. Гледа я и много емоционално реагира, сочи с пръстче, вика "Мама!". 

Следващият мач на Пиронкова е срещу бившата номер 1 в ранглистата - Серина Уилямс. Нейната дъщеря Олимпия е вече на 3 години. На четвъртфиналите на надпреварата има и още една мама - Виктория Азаренка.