Рекордьорът по спечели медали от олимпийски игри Майкъл Фелпс бе определен за знаменосец на САЩ по време на откриването на Рио 2016.

Фелпс, който е първият американски плувец, класирал се за пети път на олимпийски игри, бе удостоен с тази чест, след като цялата делегация на САЩ даде своя вот.

В Пекин 2008 "Куршумът от Балтимор" подобри рекорда на сънародника си Марк Шпиц от Мюнхен 1972, след като спечели 8 златни медала в рамките на една олимпиада.

С 22-та си медала, 18 от които златни, Фелпс е най-успешният спортист в историята на игрите.

"За мен е чест да бъда избран, горд съм, че ще представям САЩ и съм признателен за отговорността, която ми се поверява да нося флага. В Сидни исках просто да участвам. В Атина исках да спечеля злато за страната си. В Пекин исках да направя нещо невиждано. Целта ми в Лондон бе да вляза в историята. А сега в Рио искам да се насладя на момента, да представя САЩ по възможно най-добрия начин и да накарам семейството ми да се гордее с мен. Този път медалите нямат значение за мен", каза Фелпс.

Майкъл Фелпс е вторият плувец в американската история, който ще носи флага по време на церемония по откриването на игрите. Преди него е само четирикратният олимпийски медалист Гари Хол, който бе знаменосец в Монреал през 1979 г.