На 29 декември Хърватия беше разтърсена от тежко земетресение. Дни преди новата 2021 г. живота на хиляди хора в страната се преобърна. Част от тях загубиха близки, други завинаги ще си спомнят за трусовете.

Именно в тези моменти е време за смелост. Като тази на феновете на футболния "Динамо" Загреб от групата "Бед Блу Бойс" (БББ). Само час след труса те успяха да се организират и да тръгнат към засегнатите градове, нарамили продукти от първа необходимост и лопати.

Колко важна е тази помощ? Отговорът дава съобщение, изпратено до представители на БББ. А в него една жена моли само за едно - да се запознае с човека, спасил живота на сина ѝ. Алма Шимич от град Петриня разказва, че именно феновете първи са се притекли на помощ, след като чули виковете на падналия ѝ син Карл, който се опитвал да поправи покрива на къщата им, пострадала от природното бедствие. 

"Първо, огромно БЛАГОДАРЯ на всички вас, добри момчета! Аз съм майка на едно дете, което вчера спасихте в Петриня. Не знам точно кой от вас го е направил, защото в същото време бях в задръстването пред Петриня. Синът ми падна, докато поправяше покрива на нашата къща на ул. Артур Туркулин 37Б - на същата, на която вие чистехте с лопати. След като е извикал за помощ, вие сте се отзовали и сте извикали Бърза помощ. Един от вас ми се обади от мобилния телефон на сина ми, но не знам кой. Искам да знам на кой от вас една майка дължи целия си живот! Спасихте сина ми, почистихте улицата, почистихте около къщата ми. Вие сте ангели! Отговорете ми, за да знам кой е спасил сина ми!

Благодаря ви безкрайно!
Една майка от Петриня"

Снимка: Reuters

Случката е от 30 декември, пишат от страницата на феновете във "Фейсбук". 

Привържениците са се отзовали веднага, свързали са се с майката и сина ѝ, които са им благодарили от сърце. Ултрасите обаче искат да останат анонимни, а не да се появяват в медиите.

"Много скромни момчета са. Казаха, че не ги интересува популярността, а как да помогнат на хората. Вярвайте ми, те служат на народа. Работят здраво. Не само те, а и другите фенове", разказа Алма.

За щастие Карл е добре, прегледан е от лекари, които са установили, че тазът му е само натъртен. Ще го боли няколко дни, но се е разминал със сериозно нараняване.

Снимка: Reuters

Историята се появява в медиите часове, след като началникът на Гражданска защита Дамир Трут заяви, че футболните фенове неправилно са се отзовали първи на мястото на труса и с действията си по-скоро са попречили на спасителните действия.

Футболните фенове в Хърватия продължават да помагат с набиране на най-необходими неща за пострадалите хора. Още в първите часове след труса те успяха да организират няколко камиона, които да доставят храна, вода, дрехи, палатки и спални чували в Петриня, Сисак и близките села.

Ултрасите в страната често се включват в различни доброволчески инициативи. През март 2020 г. Хърватия беше ударена от друго тежко земетресение - 5,3 по Рихтер. То беше усетено най-силно в Загреб, а от "Бед Блу Бойс" веднага реагираха, като се явиха пред болниците, за да помагат. От една от пострадалите сгради те изкараха десетки недоносени бебета.