Ръководството на футболния "Лудогорец" излезе с остра декларация срещу председателя на Съдийската комисия към Българския футболен съюз (БФС) Костадин Гергинов.

Конкретният повод е назначаването на Волен Чинков за съдия на полуфиналния мач от турнира за Купата на България срещу ЦСКА в сряда (7 април). Двата тима ще се срещнат първо в София, а реваншът в Разград е на 14 април.

Снимка: Lap.bg

"Орлите" се категорични, че е недопустимо съдия от столицата да ръководи тази среща, като припомнят думи на Гергинов отпреди месец, когато той обясни, че не може пловдивчанинът Георги Кабаков да следи за спазването на правилата в мача между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив.

След това атаките стават още по-остри, като от "Лудогорец" наричат Гергинов "човек без принципи, оплетен в лъжи и интриги". От клуба са категорични, че действията на шефа на съдиите, който зае този пост в началото на годината, са причина за зачестилите грешки на реферите. "Футболният мир виси на косъм заради Вас.", пишат разградчани.

Пред bTV Гергинов отказа да коментира написаното.

Ето и целия текст от сайта на "Лудогорец", адресирано и до временния президент на БФС Михаил Касабов:

"Уважаеми Господа,

С огромна изненада научихме от медиите за назначението на Волен Чинков като главен съдия на полуфиналния мач ЦСКА-София - Лудогорец на 7 април в София. Много бихме искали да вярваме, че това назначение е плод на техническа грешка и недоглеждане от страна на Съдийската комисия. Предвид обаче паузата за националните отбори и спадналото напрежение около грубите съдийски грешки в първенството считаме, че Костадин Гергинов и неговите колеги са има имали достатъчно време и спокойствие да обмислят внимателно нарядите. В тази връзка сме убедени, че назначението на Волен Чинков има някаква скрита цел и е умишлено показване на мускули в разрез с правилата, които Съдийската комисия сама оповести. Нека припомним какво каза Костадин Гергинов на 4 март 2021 г.: "Георги Кабаков е от град Пловдив и по тази причина отпада като вариант за мача ЦСКА-София-Локо (Пд)". Защо тогава, г-н Гергинов, назначавате софийския рефер Волен Чинков на мач с участието на ЦСКА-София? Каква е тази метаморфоза, която претърпяхте за месец? Говорите едно, правите точно обратното. Защо не спазвате собствените си принципи? Вероятно, за да угодите на някого, така както направихте със замазването на гафа на страничния рефер, довел до отмяната на чист гол за Лудогорец на мача с Царско село. Дали пък принципите, наложени от вас, не важат само за определени клубове?

Снимка: Lap.bg

ПФК Лудогорец винаги е бил за спазването на правилата. Винаги сме се опитвали да подхождаме с разбиране към грешките на реферите. Безпринципни решения обаче няма как да търпим.

Вече е ясно на цяла България какъв човек управлява съдийството. Човек без принципи, оплетен в лъжи и интриги. Човек, който е зависим и очевидно дължи на някого нещо. Ръководител, срещу чийто модел на работа се обявиха редица клубове от професионалния футбол.

Безпринципните Ви решения тровят съдийството, г-н Гергинов.  Затова са и грубите грешки на реферите през последните месеци. Затова са и скандалите по българските терени. Футболният мир виси на косъм заради Вас. 

В заключение искаме да Ви кажем, че не дължите обяснение на никого. Не бързайте да ни отговаряте.  Обяснението го запазете за гузната си съвест.

05 април, 2021 г.

От ръководството"

Това не е първо изразено недоволство срещу Гергинов. В началото на март част от клубовете в Първа лига, сред които ЦСКА 1948, "Локомотив" Пловдив и "Лудогорец", излязоха с остри декларации, докато ЦСКА и "Левски" заявиха, че Гергинов носи промяна в българския футбол към добро.