Класиране на олимпийските игри през 2024 г. в Париж е дългосрочната цел пред новия-стар селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол на България Силвано Пранди. Краткосрочната задача е тимът да играе на европейското първенство през 2021 г.

"Минималната цел е класиране на европейското първенство, участие там, заемане на добро място и задължително оставане във формата за волейболната Лига на нациите", заяви пред bTV новият президент на БФВолейбол Любомир Ганев.

Квалификациите за европейското първенство са насрочени за август. България е в група с Австрия и Израел, като за шампионата през следващата година се класират първите тимове и петте най-добри втори от седемте групи.

Снимка: Lap.bg

"Целта, която ще поставя, е влизане във финалната шестица на волейболната Лига на нациите през следващата година и призово място на европейското първенство", добави още Ганев.

Вчера (28 май) родната федерация реши Пранди да продължи да води "лъвовете", въпреки че не успя да класира тима за Игрите в Токио, а на европейското първенство през 2019 г. отборът завърши на незавидната 11-а позиция.

72-годишният Пранди ще работи в тандем с Николай Желязков, като идеята на федерацията е българинът да замени италианския специалист като главен селекционер след постигането на целите. На Пранди пък ще бъде поверена отговорността при подрастващите.

Снимка: paokvolley.gr

Дали Матей Казийски отново ще играе за България? Любо Ганев не отхвърли възможността и заяви, че за него казусът с волейболиста, който се отказа от националния тим през 2012 г., продължава да бъде отворена страница.

"Нека треньорът да прецени кои състезатели да повика. Естествено, ако Матей пожелае да дойде да играе за националния отбор, на каквато и възраст е, мисля, че никой треньор няма да има против. За мен тази страница никога няма да бъде затворена", заяви Ганев.

Задачата пред женския тим и наставника Иван Петков също е класиране за олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Цялото интервю на Калоян Кюркчиев с Любо Ганев гледайте утре (30 юни) от 11:00 ч. във "Фейсбук" страницата bTV Спорт.