"Литовецът Валдас Дамбраускас е новият старши–треньор на "Лудогорец". 43-годишният специалист, който остави отлични впечатления с работата си в литовското, латвийското и хърватското първенство, беше предпочетен от ръководството на клуба пред няколко именити български и чуждестранни специалисти, с които бяха водени интензивни разговори в дните около Коледа.", обявиха шампионите на официалния си сайт.

Дамбраускас е в полезрението на "Лудогорец" от няколко години предвид репутацията му на един от най-прогресиращите млади треньори и по тази причина бе поканен на разговори. Той впечатли собствениците на клуба Кирил и Георги Домусчиеви с концепцията си за развитието на отбора и вижданията си за игровия облик на "Лудогорец", заради което получи доверието да застане начело на деветкратните шампиони.

Дамбраускас пристига в България за началото на подготовката с екипа си, който включва асистент, кондиционен треньор и видео анализатор. В щаба му остават Станислав Генчев, специалистът „Спортни науки“ Иън Кол, анализаторът Рафаел Ферейра, както и треньорът на вратарите Здравко Здравков. Дамбраускас ще бъде представен пред медиите идната седмица в София.

Валдас Дамбраускас завършва висшето си образование в Англия през 2009 г. Дипломата му е от престижния London metropolitan university. Впоследствие работи в "Брентфорд", както и в няколко местни школи. За последно бе треньор на хърватския "Горица", с който завърши на трето място есенния дял в местното първенство.

Преди това е водил латвийския РФС, с който печели Купата на страната, както и литовските "Екранас" и "Жалгирис". С клуба от Вилнюс е двукратен шампион на Литва.

Дамбраускас е бил селекционер и две юношески формации на бившата съветска република - U17 и U19.