Отборът на "Левски Лукойл" спечели юбилейното десето издание на Балканската лига по баскетбол, след като във финала в Самоков се наложи с 83:72 (15:18, 27:19, 21:22, 20:13) над косовския "Башкими".

Това е общо трети трофей за "сините" от турнира и първи, откакто "Лукойл" застана зад отбора, воден от треньора Константин Папазов.

"Сините" взеха преднина в края на първото полувреме и през второто успяха да я задържат, без да дават шансове на "Башкими" да се върне в двубоя, въпреки отказа на косоварите да се предадат.

На почивката "Левски Лукойл" водеше с 5 точки, а след серия от 11:2 в средата на третата четвърт българският отбор дръпна с 10 точки за пръв път в срещата.

В началото на последната четвърт Павлин Иванов наниза две последователни тройки, а "Левски" поведе с 12 точки, което се оказа решаващо за изхода на мача.

Най-резултатен за "Левски Лукойл" бе Божидар Аврамов с 21 точки, а Станимир Маринов добави 20. Неманя Милошевич реализира още 13 за победителите. За "Башкими" Ерик Стъц завърши с 21 точки, а Арън Мос добави 18.

Снимка: Lap.bg