Вицепрезидентът на Българския футболен съюз и отговорник за националните отбори Йордан Лечков смята, че БФС няма вина за развитието на националния отбор. Според него, играчи сами трябва да съзнават тежестта от това да играят за България.

"Или можеш да говориш, или не можеш след такъв мач. Не знам кой какво е коментирал, не съм гледал, за да мога да съм адекватен на всички отговори", започна бившият футболист след загубата с 2:3 от Косово.

"Добре, че сте видели, че Косово има 17 удара в София. Футболът се играе на голове. Мисля, че днес трябва да бъдем по-мъдри, да не нападаме, тъй като успехът има много бащи, а неуспехът една майка. Виждате каква е реалността, мисля че по-добре от мен следите нещата. Колко от титулярите на Косово играят в чужбина? Вие знаете по-добре от мен тези неща и ние трябва да бъдем реалисти".

"Винаги говоря пред вас, това не е геройство, но трябва да си видим първенството. Къде играят нашите играчи? Всеки има мнение, дърпате ме за езика, но нямам намерение да отговарям. Ние всички знаем каква е реалността. Футболът е такава игра, при 2:1 се радвахме всички. Ако тренираш всеки ден, играеш всяка сряда и събота, Шампионска лига Лига Европа, всеки ден – ще бъде добре. Когато играехме ние, също бяхме малка страна. Сега по-малка страна играе по-добър футбол от нас", коментира Лечков.

"Когато тръгнем да критикуваме, трябва да е основателно, да посочваме нещата, които се виждат. Говоря и за вътрешния футбол. На БФС ролята се знае. Ако имате забележки към нас, щяха да ги посочат. В живота е така. Трябва да бъдем по-разумни. Приятно изненадан съм от публиката, но хората подкрепяха отбора. Да, малко бяха, но това е", продължи Лечков.

"Още 15 години смятаме да сме начело на БФС след изминалите 15 години. Българският футбол не върви надолу само заради БФС. Говорихме го вече. Това са клубове, първенства, нямам намерение да отговарям. Изкарването на играчи не е роля на футболния съюз. Това е ежедневната работа в клубовете. Аз съм казал, че липсват деца преди седем години. Имам син, който не иска да спортува. Косоварите играят по-добри отбори. Днес вторият гол ни го вкара втория голмайстор в Турция. Ние имаме ли такъв? Къде играе?", запита Лечков.

"Трябва да бъдем обективно-критични. Сега имаме нов треньор, ще се съберем на сутринта да видим как ги вижда Балъков нещата. Това е ежедневна работа като всеки един бизнес. Черна гора е 600-хиляди страна. Те не са никак лош отбор, така че това е действителността и предстои работа. Лидер се става на терена, а не пред микрофони", продължи шефът в БФС.

"Футболният съюз е регулатор. Аз не чух въпрос защо левият или десният бек не може да я спре. Не говорим футболни неща. Аз съм човек, който малко разбира от футбол. Не чух футболни въпроси. Ние задаваме въпроси за БФС. Ние не играем, а хората вътре - отдавна не сме футболисти. В България сме свикнали само един да обира негативите, но нека не изпадаме в подробности. Замислете се дали националният отбор е трамплин за футболистите. Ние сме дали възможност на много отбори. Днес си позволих да вляза в съблекалнята на почивката. Аз обирам само негативите, но никой не сме карали на сила да идва, а и да си тръгва. Нека всеки си развие философията, разбирането, вика си играчите. Аз не мога да говоря от името на футболистите – не знам дали съзнават какво е националния отбор. Към днешна дата за мен е трудно да вкараме белгийския пример. В Косово, които днес ни надиграха, тяхната федерация не е седнала да каже как да се играе", завърши Йордан Лечков.