В навечерието на Световния ден за борба с диабета (14 ноември) Ивет Лалова-Колио даде старт на тазгодишното издание на кампанията "Открито за диабета".

Лекоатлетката е посланик на инициативата за четвърта поредна година. Целта на кампанията е превенция, ранна диагностика на диабет тип 2 и правилен контрол над заболяването като цяло.

Ивет демонстрира кулинарните си умения и приготви любимата си закуска, подходяща както за здравословна диета, така и за хора с диабет, за да подчертае важността на хранителния режим за правилния контрол над заболяването.

"Всеки 11-ти човек по света има диабет. У нас над 450 хиляди българи живеят с това заболяване, като близо половината от тях не са диагностицирани. За тях здравословният и балансиран хранителен режим е особено важен. Хората с диабет са същите като нас. Водят същия активен начин на живот и вероятно често им се случва да се хранят с приятели навън.", каза осмата от олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Затова тази година с кампанията "Открито за диабета" искаме да призовем ресторантьорите да добавят секция за здравословно хранене в менютата си и да посочат под всяко ястие в тази секция какво е съотношението на въглехидрати, мазнини и белтъци в грамове. Това би било полезно, както на желаещите да се хранят здравословно, така и на хората с диабет.", добави Лалова.