Събитията около столичния ЦСКА, феновете на който са разделени на два лагера – привърженици на Васил Божков срещу припознаващи преименувания Литекс на Гриша Ганчев са основна тема в последните седмици.

Днес гости в предаването „Тази сутрин”, с водещ Антон Хекимян, бяха Лъчезар Вълков и Милко Георгиев. 

Вълков е привърженик на ЦСКА, присъствал на грозните сцени на „Българска Армия” от вчера, при които се видя разцеплението в „червения” клуб.

„Аз съм привърженик на единственото, автентично, свещено ЦСКА. Този отбор ставал шампион на България 31 пъти и отстранявал европейски шампиони. Надявам се да продължи да го прави. Бил е с различни имена, но си е бил същият отбор, създаден през 1948 г., който има една непрекъсната червена линия на развитие, изтъняваща, но продължаваща да съществува.”

Вълков се обяви твърдо против припознаване на ЦСКА-София (преименуваният Литекс), но не и против Гриша Ганчев.

„Нека да не говорим за отбора на Ганчев или Божков. Отборът е един. Има депозирани оздравителни планове и от двамата. При Ганчев има един силен преименуван Литекс, пълен с чужденци. Той обещава спортни успехи, но се нарича ЦСКА защото беше прекръстен в търговския регистър и поради никаква друга причина.”

Привърженикът на ЦСКА подчерта, че подкрепя само оздравителните планове на автентичното ЦСКА, спечелило Купата на България миналия сезон.

„Това за което се борим ние, това на което му казват ФК Лупи, ФК 130, ФК Дора и т.н. е нашият отбор. Надявам се да не е мъртвец, да бъде съживен. Вярвам във силата на Ганчев и Божков, които са депозирали планове и очаквам оздравяване.”

„Абсурдът ЦСКА срещу ЦСКА изглежда възможен, но ЦСКА е един и играе на „Армията”, добави той.

Вълков коментира и случилото се на първата тренировка на автентичното ЦСКА вчера.

„Аз съм доволен. Демонстрирахме, че ни има, дадохме надежда на нашите привърженици, че автентичния отбор ще го има, ще се бори да играе в „Б” или „В” група. Това, което видях, беше тъжно. Във вчерашното мероприятие повече бяхме привържениците на ЦСКА, а тези, които скандираха „Гриша Ганчев”, мятаха бутилки по автобуса и освиркваха момчетата на ЦСКА бяха по-малко. Ако трябва да организираме агитки, ще се види кой лагер е по-многоброен, но не това е целта”

Другият гост в "Тази сутрин" бе Милко Георгиев, представител на преструктурираните в ЦСКА-София отбори Чавдар (Етрополе) и Литекс (Ловеч), започна емоционално, заявявайки, че "червеният" клуб е нещо повече от документи, след което защити проекта на Гриша Ганчев.

"ЦСКА е един. Има търговски дружества, но ЦСКА е това, което всеки "армеец" носи в сърцето и душата си, не ЕИК-та, запорирани сметки и криминални схеми по източване."

"При създаването си предишното дружество, регистрирано през 1999 г, е омъртвено, то е ликвидирано, а на негово място застава това търговско дружество. Това търговско дружество има 3 титли. Но ЦСКА, това което всеки един от нас обича вярва и живее с мисълта за него, е нашият клуб с 31 титли."

Георгиев заяви, че стадионът не е бил блокиран и синдик Дора Милева е била помолена да бъде отговорна и да не създава конфликти.

"Стадионът не беше заключен. Казахме на госпожата да прави каквото иска, да провежда тренировки, само да не се стъпва по тревата, понеже ще ни трябва за "А" група, а пък е нова. Все пак ни струва 400 000 лв.”

Представителят на ЦСКА-София коментира и случилото се с децата от школата на ЦСКА, набор 1998-1999. Те бяха обиждани и пръскани с вода от "червени" фенове. Георгиев намекна, че на младежите е бил оказан натиск, без да назовава от кого. 

"Изключително грозна гледка беше това вчера с тези деца. Да бъдат употребени по този начин, да бъдат жертвани. Те ще разберат, че са използвани в една гнусна игра, в която са били просто кукли."

"Вчера на обяд ми се обади майката на едно от тези деца и ми каза „Моля ви се, елате и ми помогнете. Не можем да си изкараме сина от този лагер”. Отидох, прибрах го. Детето трепереше. Баща му, с изключително треперещ глас, се чудеше какво да прави.”

В края на гостуването си Георгиев отново заяви, че Гриша Ганчев е правилният човек за спасяването на ЦСКА.

"Не съм чувал Васил Божков да застане с името и да заяви, че иска да управлява този клуб. Единственият човек, заявил такова намерение, е Гриша Ганчев. Това което той предложи е закупуване на обособена част от търговското предприятие, определени активи, включително марката, членствените права и съответно пасив, тъй като не можеш да купиш само актив. Желанието на Гриша Ганчев е да бъдат изплатени на 100% дълговете към държавата и кредиторите да бъдат удовлетворени в известна степен.", завърши Георгиев.