Втората ни ракета при мъжете Димитър Кузманов намери място в квалификациите на "Ролан Гарос", които започват на 24 май в Париж.

27-годишният пловдивчанин сбъдна мечтата си и ще стане десетият наш тенисист с участие в турнирите от Големия шлем. Първи това сториха съгражданите му - близнаците Божидар и Матей Пампулови, които записаха първо участие за България в пресявките на Откритото първенство на Франция през 1973-а. Същата година ги последва Любен Генов в квалификациите на "Уимбълдън".

Първият българин в основна схема в Шлема беше Милен Велев, който дебютира на Откритото първенство на Австралия през 1994 година, където губи в първия кръг от Матс Виландер.

Първата победа ни носи Орлин Станойчев през 2000 година на "Ролан Гарос" срещу Стефан Юе. Другите ни участници са Радослав Лукаев, Ивайло Трайков, Тодор Енев и Григор Димитров.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Димитров е най-успешният българин в тениса, а в турнирите от Големия шлем е достигал до полуфиналите в Мелбърн, Лондон и Ню Йорк.

Така за момента на "Ролан Гарос" ще ни представят Димитров (поставен в основната схема) и Кузманов при мъжете, Цветана Пиронкова, Виктория Томова, Изабелла Шиникова и Елица Костова трябва да преминат през квалификациите при жените, а Пьотър Нестеров ще участва при юношите.

Квалификациите във френската столица започват на 24 май. Основната схема е от 30 май до 13 юни.