Подкрепа, уважение, любов и огромна сила - това е братската обич. Винаги да помагаш, да подадеш ръка, да вдъхнеш кураж и да похвалиш - действия, които я доказват. Без думи, а само с поглед! С годините това се превръща в ежедневие, но когато си затворен между въжетата на боксовия ринг и срещу теб е съперник, който иска да те види на пода, именно тези малки жестове са важни.

Доказали са го Кубрат и Тервел Пулеви - може би едни от най-известните братя в българския спорт. 

В ъгъла на Кубрат винаги стои Тервел, в ъгъла на Тервел стои Кубрат. Не само защото са отбор, а по-важно - защото са семейство и когато са двамата просто няма начин да няма начин!

"Много е важна енергията, с която се зареждаме. Това, което ти можеш да предадеш на човека до теб е много важно. Кубрат е близо до мен, помага активно. Когато има нужда, аз пък съм до него", обяснява Тервел силната връзка с по-големия с почти 2 години Кубрат.

"Когато видя един човек, когато видя дадените очи ги разчитам и виждам какво трябва на дадения човек, спортист. Те сами говорят, говорят за какво са жадни, какво ги притеснява, какво мислят, какво могат, така че с всичко. Аз гледам да сме заедно, да си помагаме, така сме научени от баща ми", категоричен е Кубрат.

Снимка: Личен архив: Кубрат Пулев

И двамата слагат боксовите ръкавици в ранна детска възраст и като всички братя често решават различията си на ринга. 

"Аз бях първо по-висок и обаче той не се даваш, не показваше с нищо, че е по-малкия  и през цялото време така имаше хъса даже на страшен победител. Имаше хъса на Майк Тайсън. Много пъти съм бягал да не го бия, бягал съм и той ме гони и аз си давам сметка... гледай сега каква драма. Бягам да не го бия! Ние сме възпитавани по друг начин, че трябва да се обичаме, да се уважаваме, да сме винаги един до друг, да се подкрепяме. Всичко е закалката на хората, но много пъти сме се били здраво. И до ден днешен, ако влезем в ринга двамата става страшно", припомня си детските години интерконтиненталния шампион и претендент за световната титла Кубрат.

Снимка: Личен архив: Кубрат Пулев

Двамата вече преследват по-големи цели - победи и пояси при боксовите професионалисти. Но не спират да са един до друг на ринга и в живота. Днес (11 ноември) Тервел ще излезе в петия си мач в големия бокс, а в ъгъла той е сигурен, че ще види очите на брат си и тази енергия ще му помогне да остане непобеден при професионалистите. Негов противник ще бъде Артьом Редко (21 победи, 12 с нокаут, 8 загуби), а срещата ще се проведе в Германия.

"Нямам представа дали ще бъде най-трудния, просто до този момент всичките ми мачове свършиха преди последния гонг. Мисля че в този случай няма да е така, смисъл подготвен съм, че моят противник довършва повечето от мачовете си, играл е с доста сериозни противници. Може да ми се наложи да изиграя целия мач. Подготвен съм психически да не ме изнерви това нещо, че едва ли не преди съм приключвал за два три рунда, сега ако ми се опъне противника, дори и по точки да победя", уверен е по-малкият брат Пулев.

Кубрат все още се възстановява от контузията, която му попречи да се изправи срещу Антъни Джошуа за световната титла. Той обаче вече чертае планове за бъдещето. 

Следващият му сблъсък най-вероятно ще бъде в началото на 2018 г. в Чикаго, за радост на голямата българска общност отвъд Океана. Съперник се очаква да е Фрес Окуендо, залогът на мача ще е световна титла на WBA.

Снимка: bTV

"В момента вървят преговорите. Бях и до Колубия преди няколко дни и се върнах и там бяхме на WBA на конференцията годишната. Смятам, че нещата се развиват в добра посока и такъв мач е наистина много близо и се надявам да се случи, ако даде Господ", казва Кубрат.

Те са двама братя, устремени към върха. Всеки към своя. Дали ще успеят? Трудно е да се прогнозира в несигурния и комерсиален свят на професионалния бокс. Сигурно е едно – и при триумфите, и при провалите всеки от тях ще остане в ъгъла на другия.

"Продължаваме напред, нали така беше?", усмихва се Кубрат.

Какви са целите на Тервел, преследва ли титла и осъществили ли са двамата братя мечтите на баща си Венко, вижте в следващото видео: