Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо използва социалните мрежи, за да публикува прочувствени думи след своя гол №770 в професионалния футбол. По-рано днес португалецът отбеляза хеттрик във вратата на "Каляри" (3:1), с който задмина Пеле по попадения, поне по свои сметки.

Роналдо обяви, че брои головете на Краля на футбола за щатския отбор на Сао Пауло, както и за военния тим на Бразилия. Това е причината чак сега да се признава за по-резултатен.

Петкратният носител на "Златната топка" написа, че израстнал с истории за мачовете, головете и постиженията на Пеле и никога не е мечтал да подобри рекорда на легендарния бразилец.

Интересното е, че Роналдо пропуска Йозеф Бицан. Чешкият нападател, творил на терена в периода 1928-1955 г., е №1 във вечната ранглиста със своите 805 гола, а в родината му дори твърдят, че те са повече!

"Последните няколко седмици бяха изпълнени с новини и статистики, посочвайки ме като най-резултатния играч в историята на футбола, задминавайки 757-те официални гола на Пеле. Въпреки че съм благодарен за това признание, сега е време да обясня защо не признавах този рекорд до момента.", започна петкратния носител на "Златната топка".

"Безкрайното ми и безусловно възхищение за г-н Едсон Арантес до Насименто, както и уважението, което имам към средата на XX век, ме накараха да счета 767-те му попадения, добавяйки 9-те му за щатския отбор на Сао Пауло, както и тези за бразилския военен тим за официални. Светът се е променил оттогава, както и футболът като цяло, но това не означава, че можем просто да изтрием историята според интересите ни."

"Днес, когато достигам кота 770 официални гола в професионалната ми кариера, първите ми думи са директно към Пеле. Няма играч в света, който не е отгледан с истории за мачовете му, головете му и постиженията му, а аз не правя изключение. Поради тази причина съм изпълнен с радост и гордост, докато признавам постижението, което ме поставя на върха на световните голмайстори, задминавайки рекорда на Пеле, нещо за което никога не съм мечтал, докато израствах като дете от Мадейра."

"Благодаря на всички, които са взели участие в това невероятно приключение с мен. Към моите съотборници, моите опоненти, към феновете на красивата игра по целия свят и над всички – към семейството ми и близките ми приятели – повярвайте, когато казвам, че не бих могъл да го сторя без вас."

"Сега нямам търпение за следващите мачове и предизвикателства. Следващите рекорди и трофеи! Повярвайте ми, тази история е далеч от края си. Бъдещето е утре и все още има много какво да се печели с "Ювентус" и Португалия!"

"Присъединете се към мен в това приключение! Да започваме!"