"Имам нулева толерантност към употребата на допинг в спорта и съм приел тази битка за лична кауза." Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в специално интервю пред bTV. Повод за разговора ни с министър Кралев е допинг аферата с трите положителни проби в националния отбор по плуване, както и последвалото скандално изказване на президента на федерацията Георги Аврамчев, че би могъл да укрие спортисти от допинг проверка.

Според Кралев, приемането на медикаменти в пластмасова чашка, не е единичен случай в българския спорт: "Не е редно това да се случва. Състезателите трябва да са уведомени. Когато обаче лекарите дават тези субстанции, те носят отговорността. Затова има и медицински надзор. Затова треньорът на всеки национален отбор, независимо за коя федерация говорим, трябва да носи отговорност."

Снимка: Lap.bg

Министър Кралев помоли медиите за време, в което да стигне до истината в този случай: "Дайте ми време, за да мога да бъда точен в санкциите си. Моля ви за този толеранс. Ще бъдем безкомпромисни. Всеки положителен случай за допинг е голямо петно върху българския спорт. Не искам подобни неща да се случват. Ако има виновни ще си понесат последствията."

Единственото удовлетворение от избухването на допинг скандала до този момент за министъра на спорта, е афишираното желание на федерацията по плуване да подложи на масова допинг проверка всички плувци, които са участвали в лагерите на националния отбор на Белмекен и в София от декември насам.

Красен Кралев отказа да коментира директно смущаващото признание на президента на родното плуване Георги Аврамчев, че би могъл да укрие спортисти от допинг проверка: "Тези думи няма какво да ги коментирам. Знаете, че е невъзможно. Пробите се взимат от националния антидопингов център. Ако има някой да коментира, това е директорът на антидопинговия център. Това е независима организация. Аз нямам причина да се съмнявам в коректността и обективността на антидопиговия център."

Министър Кралев се надява, че до две-три седмици истината кой е дал допинг на спортистите с положителни проби в националния отбор по плуване и дали някой от тях си е позволил сам да приеме забранения анаболен стероид станозолол на своя глава, ще излезе наяве. Ако вината на федерацията бъде доказана, то тогава министърът на спорта ще очаква виновните да се оттеглят.