Спортното министерство не може да финансира клубовете чрез Българския футболен съюз, заяви Красен Кралев на днешния парламентарен контрол. Като причина той изтъкна констатацията от приключилата проверка на футболната централа, според която БФС трябва да възстанови на държавата близо 145 хил. лв. 

"Към момента ММС не може да финансира клубове чрез БФС предвид констатацията на приключилата проверка на БФС, според която БФС трябва да възстанови 144 510 лева на държавата за нецелесъобразно изразходване на средства по две програми и един договор с ММС", заяви Красен Кралев.

За клубовете остава възможността да кандидатстват по програми директно в министерството.

"По програмите за Развитие на детския спорт, Спорт за децата в свободното време, Децата и спортния клуб и Спорт за деца в риск, право да кандидатстват имат всички спортни клубове, членове на лицензирани спортни федерации, отговарящи на изискванията, като няма ограничения и различни изисквания за футболните клубове. Кандидатите трябва да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към държавата и да нямат задължения към ММС по договори, чиито срок е изтекъл."

"За последните пет години от 2016 до 2020 включително по тези програми от общо 69 подадени проекта на футболни клубове са финансирани 25 проекта, а 8 проекта на футболни клубове за 2020 година са в процес на разглеждане. ММС продължава да реализира тези програми и футболните клубове и други клубове могат да кандидатстват и през следващите години", коментира още Кралев.