Спортният министър Красен Кралев заяви в студиото на "Тази събота", че рекордът на Стефка Костадинова няма да бъде отнет.

Наскоро европейската федерация предложи да бъдат преразгледани всички върхови постижения в леката атлетика преди 2005 г., като използва мотива за дискредитирането на спорта заради огромния брой допинг скандали.

"Казусът не беше обяснен добре на хората и затова се стигна до това. Става дума за предложение на ниво работна група. А и това се отнася за постижения оттук нататък. Няма основание да се притесняваме", каза Кралев.

Той коментира и казуса със Силвия Дънекова, който преди две седмици претърпя неочакван обрат. Националната рекордьорка на 3 000 метра стипълчейз, която бе уличена в употреба на допинг на олимпийските игри в Рио, бе оневинена от Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет.

"Министерството на младежта и спорта няма право да се намесва в работата на антидопинговия център. Аз още тогава казах, че трябва да изкачаме. Най-голямата грешка направиха родната федерация и антидопинговия център, които не обясниха както трябва какво точно се случва. Крайното решение за Дънекова ще бъде взето от Спортния арбитражен съд в Лозана."

Кралев каза, че Тодор Събев, който получи мозъчен кръвоизлив след непозволени удари на съперник на европейското първенство по шотокан карате-до, ще се възстанови напълно. Събев ще остане още около седмица във Военномедицинска академия, където бе транспортиран след разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Министърът добави, че в момента се подготвя процедура за прехвърлянето на базите на ЦСКА. 

"Подготвяме прехвърлянето им към Национална спортна база. Взехме решение на МС за апортиране на базите в капитала на НСБ. В последните няколко месеца процесът не е задвижен, в момента ускоряваме процедурата като за целта се нуждаем от споразумение със Столична община за разсрочване на дължимия един милион за такси смет и данък сгради. Веднага след като това споразумение бъде постигнато базите ще бъдат прехвърлени в капитала НСБ и дружеството ще стартира веднага процедура за тяхното отдаване под наем".