Спортният министър Красен Кралев изпрати официално писмо до БФС след появили се информации, че част от футболните ни отбори не спазват наложените мерки срещу разпространението на коронавируса и се събират да тренират.

Кралев държи футболната централа да напомни на всички отбори какви са санкциите за неспазване на извънредните мерки.

Публикуваме съобщението на Красен Кралев, разпространено до медиите:

"Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати писмо до и. д. президент на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов, с което настоява футболните клубове да спазват стриктно наложените ограничения и противоепидемични мерки, въведени във връзка с усложнената епидемична обстановка и разпространението на короновирус COVID-19.

Повод за писмото е разпространената в медиите информация, че редица отбори провеждат занимания и са в нарушение на Заповед щ РД-09-275/26.03.2020 г., съгласно която се преустановява провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни.

Министър Кралев приканва БФС да уведоми отново писмено всички свои членове за наложените ограничения и последващите санкции за тяхното нарушаване. На основание чл. 209а, ал. 2 от Закона за здравето юридическите лица подлежат на имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв. Също така, физическите лица, в случая футболистите, подлежат на имуществена санкция в размер от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 2000 лв. на основание чл. 209а, ал. 1 от същия закон.

В писмото се посочва, че при установени нарушения ще бъдат сезирани своевременно компетентните органи в лицето на Министерството на вътрешните работи и съответната Регионална здравна инспекция.", гласи съобщението.

Наскоро в някои медии се появиха кадри от тренировка на ЦСКА, за която се твърди, че е от периода, в който страната ни е под карантина и е забранено масовото събиране на хора. Пловдивски издания пък съобщиха, че играчите на "Локомотив" Пловдив също провеждат занимания на групи.

bTV призовава: останете си вкъщи!