Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че е оптимист за представянето на българските спортисти на олимпийските игри в Токио през 2020 г. и отчете напредък в развитието на родния спорт.

"Тази година е изключително интересна, защото е предолимпийска година. Повечето световни първенства вече свършиха, остава това по бокс за жени, което тече в момента, и световното първенство по карате. Наясно сме в какво състояние се намираме. Аз съм оптимист. Имаме медали в олимпийски дисциплини в борбата, бокса, щангите, художествената гимнастика. Имаме по-голям оптимизъм преди Игрите в Токио. Аз смятам, че тези състезатели, след като сега са на световния връх, могат да ни донесат успехи и в Токио. Има много интересни развития. Очаквам 4 спорта, които не са били на Игрите в Рио, да имаме медали - спортната гимнастика, каратето, щангите и таекуондото. В Рио имахме 45 квоти и 51 спортиста. Сега очакваме квотите да бъдат около 55-57, 60 спортисти да пратим. Има напредък, имаме и по-голям шанс да се поздравим с напредък в различните дисциплини. Очаквам повече от борбата", заяви Кралев в предаването "Тази сутрин".

Снимка: bTV

Той е категоричен, че до края на годината от Министерството на младежта и спорта ще решат проблема с наличието на спортни клубове без дейност. Именно за регистрацията и управлението на федерацията по вдигне на тежести чрез такива сигнализираха до bTV трикратният световен шампион Антон Коджабашев и бившият национален селекционер Пламен Аспарухов.

"Казват, че федерацията на разпределя правилно парите. Ако гледаме статистиката на медалите от световни първенства за мъже и жени, вдигането на тежести е най-успешният спорт към днешна дата за 2019 г. Общо от всички възрастови групи - те са на второ място с бокса след борбата. Въпреки че аз също имам забележки към ръководенето на този спорт, има силни резултати. Там опозицията оспорва наличието на фиктивни клубове, които влияят на избора на президент. За това в новия закон за спорта сме създали такива условия. Спортните клубове се пререгистрират, има нови условия. Когато се завърши, тогава ще се очистим от клубовете-фантоми. Срокът е до края на годината, има много сериозни изисквания. Съмненията са не за една и две федерации", каза Кралев.

Снимка: Facebook

Министърът на младежта и спорта коментира и случая с починалия в Албания български боксьор, който се оказа, че се е качил на ринга под чуждо име. 

"Това е криминална проява, аз не мога да правя разследване. Българските отговорни институции се занимават със случая, има досъдебно производство, така че в много детайли и подробности не можем да влизаме. Ясно е, че това е тежка криминална проява - кражба на самоличност. От тук нататък трябва да се установи кои са замесени. Според мен единият замесен е братовчедът Исус, който дава съзнателно личните си документи, категорично и мениджърът Венцислав Георгиев. Той няма начин да не е знаел, след като той е човекът, регистрирал боксьора в Българския професионален боксов съюз. Тези хора са категорично замесени. Остава да се установи има ли замесено и медицинско лице, защото все пак има издадени документи, с които този боксьор участва в състезанието"