В "Байерн" достигнах най-високото ниво в кариерата си, коментира вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов пред официалния сайт на баварците по случай 25-ата годишнина от спечелването на Купата на УЕФА от германския гранд.

Във финала "Байерн" побеждава "Бордо" в два мача с общ резултат 5:1, а българинът бележи едно от попаденията във втория двубой (3:1).

"Беше фантастичен период за мен като играч и вероятно най-високото ниво, което достигнах в кариерата си. Беше прекрасно чувство да съм част от отбора, който спечели Купата на УЕФА. Имах възможност да играя заедно с легенди като Лотар Матеус, Юрген Клинсман и Жан-Пиер Папен - играчи от световна класа, които ми помогнаха да се развивам. Не много хора могат да кажат, че са били част от семейството "Байерн", каза Коща.

"Когато бях в Мюнхен, съотборниците ми бяха фантастични, но и треньорите, които бяха на друго ниво от това, което бях преживявал в други клубове. Имах възможност да работя с Джовани Трапатони, а след това с Франц Бекенбауер, който за мен е най-великият наставник, при който съм играл. Фактът, че вкарах гол за този велик клуб във финала за Купата на УЕФА все още ме кара да се чувствам горд. Това е нещо, за което всеки мечтае", коментира бронзовият медалист от световното първенство в САЩ.

"Бекенбауер ми даде шанс и повярва в мен от първия ден, в който пое отбора. Подходът му към играчите беше страхотен. Успях да го опозная като треньор и личност. Бекенбауер винаги беше приятелски настроен към всички. Той дори получи почетно признание от нашата Национална спортна академия в София през 2000 г. Преди финала ми каза да бъда спокоен и да играя както обикновено. Винаги ще му бъда благодарен. Ако не беше той, може би нямаше да съм вкарал гол в европейски клубен финал", каза Костадинов.

"Бях играл в предишните мачове и вярвах, че мога да направя нещо. Не бях нервен, но развълнуван. Жан-Пиер Папен, който замених за финала, дойде да ме окуражи. След това подадох на Мемет Шол за неговия гол с пета и след това и аз се разписах. За моя гол мога да кажа, че играта ми с глава често бе подценявана. Истината е, че вкарах доста голове с глава и често те изглеждаха добре. В този случай успях да намеря свободно пространство и перфектно да насоча топката. Това е един от най-прекрасните моменти в кариерата ми", обясни Костадинов.