Върлуващият в Европа коронавирус, който се превърна в пандемия и стана причина за спирането на футболния сезон, ще нанесе огромни щети на водещите първенства на Стария континент.

Според изчисленията на одиторската фирма KPMG, те могат да достигнат внушителните 4 млрд. евро. Анализът е базиран на прогнозните приходи от телевизионни права, търговските сделки и постъпления в деня на мачовете от шампионатите в Топ 5.

Най-тежък удар, очаквано, ще понесе английската Висша лига, чиито загуби могат да достигнат 1.25 млрд. евро, ако сезонът не бъде довършен. Английската футболна асоциация обаче ще положи всички усилия кампанията да приключи на 30 юни. Вариант е дори изиграване на останалите двубои без публика и на неутрален терен, с идеята всяка една среща да се излъчва на живо.

На второ място е испанската Ла Лига, която може да загуби 950 млн. евро.

"Компаниите, държащи правата с колективни сделки, могат да заявят, че си искат парите пропорционално, ако мачовете не се проведат и сезонът не завърши", пишат от KPMG.

Отлагането на Евро 2020 с година отвори място в календара за завършване на сезона не само в отделните първенства, но и в клубните турнири.

bTV призова: останете си вкъщи!