Коронавирусът не подмина и българските национали по биатлон. След вчерашното добро представяне в преследванията за Световната купа в Оберхоф, днес бяхме сюрпризирани с новината, че шестима от нашия лагер са с положителни проби, съобщиха от федерацията.

Петима от тях са състезатели: всичките ни представителки при жените Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова, наред с Благой Тодев и Димитър Герджиков при мъжете, плюс ваксмайстор Стефани Попова.

Снимка: Getty Images

Всички български състезатели и треньори са тръгнали от подготвителния лагер в Поклюка (Словения) преди седмица с отрицателни проби. Веднага след пристигането си в Оберхоф (Германия) те са подложени на нови тестове, които също бяха отрицателни. И сега – 4 дни по-късно - шестима от нашите се оказват с COVID-19.

"Тази сутрин имаме хората, които са излезли с положителни резултати. Прекалено много хора са в този хотел, има много отбори. Мисля, че ако е станало нещо, е там, защото първите заразени още от пристигането са били чехи. Чехите живеят в този хотел", каза за bTV президентът на федерацията Екатерина Дафовска.

В момента българите са настанени в хотел заедно с още половин дузина отбори, които участват в двуседмичните стартове за Световната купа в германския зимен център. Националите са заедно с тимовете на Чехия, Русия, Естония, Молдова, Украйна, Беларус и други. Не е ясно колко от тях също ще се окажат с положителни проби.

Резултатите от тестовете изваждат българите от насрочените за днес две щафети – смесената, с участието на двама мъже и две жени, и единичната смесена с по един състезател и една състезателка.

Снимка: Getty Images

Все още не е ясно какво ще е решението на местните власти и на Международния съюз по биатлон (IBU) за това колко време българите ще бъдат под карантина и кога отново ще могат да участват в състезания. Ако се наложи 14-дневна изолация, това няма да позволи на нашите да стартират както на следващия кръг за Световната купа, отново в Оберхоф, така и на последния етап за януари в Антхолц (Италия).

Здравните мерки и местните разпоредби във Финландия вече лишиха от участие Димитър Герджиков и Десислава Стоянова в част от стартовете за ценния трофей през декември миналата година и отлъчиха главния треньор Александър Касперович от националния отбор до края на този месец.

От българския лагер в Оберхоф съобщават, че в момента всички наши състезатели и треньори се чувстват добре и нямат никакви оплаквания.

Снимка: biathlon.bg