Константин Баждеков е новият изпълнителен директор на футболния "Левски". Това обявиха "сините" на официалния си сайт, като уточниха, че той ще изпълнява тази функция до 31 август, когато трябва да се проведе Общо събрание на акционерите.

На поста той наследява Павел Колев, който окончателно напусна след последната среща на Надзорния и Управителния съвет, проведена на стадион "Георги Аспарухов". Той работи в клуба малко над 2 години.

Снимка: Lap.bg

Баждеков е избран единодушно от Управителния съвет на клуба. То е одобрено от Надзорния съвет, като до края на седмицата новият изпълнителен директор официално трябва да встъпи в длъжност.

"Ръководството на „Левски“ благодари на Константин Баждеков за готовността му да поеме отговорност и да съдейства за плавния преход до провеждането на Общото събрание на акционерите", се казва в съобщението на "сините".

Снимка: bTV

Баждеков е добре познат на футболните фенове. Той работеше първо като изпълнителен, а след това като финансов директор на "Левски" от 1999 до 2017 г. 

Той работеше в клуба заедно с настоящия мажоритарния собственик на "сините" (тогава изпълнителен директор) по време на влизането на клуба в групите на Шампионската лига през 2006 г. Баждеков беше уволнен по време на управлението на Спас Русев.

"Левски" е в тежка финансова криза от началото на 2020 г., когато подкрепата си за "сините" оттегли основният спонсор - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков. Оттогава отборът се издържа предимно с дарения от фенове. Заради забавените заплати голяма част от футболистите разтрогнаха договорите си с клуба.

Снимка: Lap.bg

Мажоритарният собственик на клуба Наско Сираков преговаряше с 31-годишния британец Джоузеф Диксън, който изрази готовност да инвестира 250 млн. долара в "сините", а във фокуса на проекта му беше изграждане на нов стадион с модерен търговски център. Преди дни от "Левски" заявиха, че спират преговори с 31-годишния бизнесмен.