Андалусия е втората по площ автономна област в Испания (след Кастилия и Леон). Тя обаче е на първо място по население (8,4 млн. жители) и по средни годишни температури (над 16 градуса по Целзий).

Защо ви казваме всичко това?

За да научите повече за мястото, на което ще се играят полуфиналите и финалът от турнира за Суперкупата на Испания. Всички те ще бъдат излъчени пряко по bTV Action. На 13 януари един срещу друг се изправят „Барселона“ и „Реал“ Сосиедад, а на 14 януари – „Реал“ Мадрид и „Атлетик“ Билбао. Срещите са от 22:00 ч. На 17 януари е финалът. Той ще бъде излъчен пряко по bTV Action от 21:30 ч.

Снимка: Getty Images

На фона на бурята „Филомена“, която вилнее на север и носи със себе си сняг, ниски температури и вятър, в Андалусия се радват на температури над 10 градуса по Целзий и слънце.

Е, може би изключение е най-високият връх в Испания – Муласен (3478 м), който се намира в областта. Той се намира в прочутата планинска верига Сиера Невада.

Снимка: Getty Images

Именно в Андалусия се е заселило най-старото местно население – иберите. Смята се, че те са се прехвърлили на Стария континент от северния бряг на Африка, който е изключително близо – само на 14 км при протока Гибралтар. До 7 век пр. н. е. иберите били владетели на целия полуостров!

Снимка: Getty Images

Финикийците учат местните как да обработват злато и да осоляват риба (около 1300 г. пр. н. е.), а картагенските търговци и миньори създават първите градове. През 201 г. пр. н. е. римляните завземат територията и я правят своя провинция. Тя носи името Бетика. При разпадането на Римската Империя по тези земи се настанява племето с интересно име – вандалите (източногерманско племе), а след тях и вестготите. Последните въвеждат католицизма сред местните преди 700 г.

Снимка: Getty Images

Предвид стратегическата си позиция, Андалусия бързо е превзета от арабите. Там се води и една от важните битки за цяла Европа. През 1212 г. при Лас Навас де Толоса католическите кралства Кастилия, Арагон, Навара и Португалия и армията на маврите извършват стратегически разгром на мюсюлманските сили. Това става причина за оттеглянето на загубилите от полуострова.

Снимка: Getty Images

По време на диктатурата на генерал Франко (1945-1975 г.) в Андалусия са извършвани редица убийства от властта. По неофициални данни, жертвите са над 55 000.

Името на областта идва от арабското „Ал-Андалус“. Така са се наричали първите монети, изковани там.

Снимка: Getty Images

Бурната история на региона логично сочи, че на територията му има множество исторически паметници, които привличат вниманието. На площад „Испания“ в Севиля през 1781 г. за последен път на клада е изгорена жена, за която се твърди, че е вещица. В града е погребан и Христофор Колумб. В Малага има редица останки от римски сгради, както и катедрала, строена преди 2000 години!

Снимка: Getty Images

Естествено, всичко е „подправено“ с архитектурна пищност в арабски стил и редица впечатляващи дворци!

Снимка: Getty Images

Тъй като Андалусия има излаз на Средиземно море и Атлантическия океан, тук са едни и от най-предпочитаните курортни градове – Марбея, Малага, Кадис.

Снимка: Getty Images

И ако това не ви е впечатлило, Андалусия е родина на страстния танц фламенко, както и на легендарния художник Пабло Пикасо (той се ражда през 1881 г. в Малага).

Снимка: Getty Images

Тази година областта пише нова страница от историята си и е домакин на турнира за Суперкупата на Испания. След като през 2020 г. отборите летяха до горещата Саудитска Арабия, този път те ще се насладят на далеч по-близката дестинация.

Гледайте срещите от турнира за Суперкупата на Испания пряко по bTV Action!

„Реал“ Сосиедад – „Барселона“, 13 януари, 22:00 ч.
„Реал“ Мадрид – „Атлетик“ Билбао, 14 януари, 22:00 ч.

Финалът е на 17 януари от 21:30 ч.!