За футболен мач са необходими три неща: два отбора, голям стадион и фенове. Нито една среща обаче не може да започне без съдия. Колкото и мразени да са реферите в наши дни, те заемат основна роля във футбола и често с действията си изместват фокуса от случващото се на терена. В продължение на най-малко 90 минути, арбитрите трябва да бягат наравно с играчите, да взимат бързи, но безпристрастни решения, и да отстояват мнението си, дори под натиск от футболистите и техните треньори.

Но колко се печели от съдийството?

В аматьорските лиги на Англия съдиите получават между 23 и 46 евро на мач. На полупрофесионално ниво хонорарът е в размер на 69-115 евро на среща. В най-високото ниво на английският футбол - Висшата лига, съдиите получават заплата, плюс хонорар. Съобразно опита им и мачовете, които ръководят на сезон, приходите им могат да достигнат до 80 000 евро годишно. Рефери от Висшата лига, като Мартин Аткинсън или Майк Дийн например, получават над 115 000 евро на година.

За разлика от Англия в другите топ първенства в Европа съдиите са без твърда заплата, но с по-високи възнаграждения за свирен мач. В Ла Лига средният приход е 5752 хиляди евро. В Германия хонорарите са от по 3200 евро, в Италия - 3451, във Франция - 2761, а в Португалия - 1150 евро.

Мачовете в Шампионската лига се поверяват на най-добрите съдии. Но дори сред най-добрите си има йерархия. В зависимост от вида на лиценза и международния опит, арбитърът може да бъде възнаграден с от 1150 до близо 7000 евро.

Мечтата на съдията е да ръководи мач на световно първенство. На мондиала в Русия наряди получиха 36 от най-добрите футболни рефери в целия свят. Всеки от тях бе подписал договор за 57 хиляди евро, а отделно хонорарът за един мач бе 2553 евро.