Цветана Пиронкова безспорно е герой! След почти 3 години тя се завърна на корта и вече е на четвъртфинал на един от най-важните тенис турнири - Откритото първенство на САЩ.

Пловдивчанката е изненадата на надпреварата от Големия шлем и никой не крие възхищението от нейния поход към върха в Ню Йорк. С класирането си сред осемте най-добри тя намери място и в малката, но добре позната група на българите, участвали на четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ.

Когато говорим за дами, няма как да не споменем сестрите Малееви - Мануела, Катерина и Магдалена са изпитвали тръпката да се изправят пред пълните трибуни в Ню Йорк в тази фаза от надпреварата.

Снимка: Getty Images

През 1992 г. на четвъртфинал една срещу друга застават Магдалена срещу... Мануела. В крайна сметка кака Мануела печели мача, тъй като по-младата представителка на семейство Малееви се отказва заради контузия. Този четвъртфинал е и най-доброто представяне на Магдалена във във всички турнири от Големия шлем.

Мануела достига още веднъж до полуфинал - през 1993 г., побеждавайки японката Кимито Дате. На крачка от финала тя губи от бъдещата шампионка Щефи Граф.

В своята кариера Мануела има още 4 участия на четвъртфинал в Ню Йорк - 1986 г. (загуба от Крис Евърт), 1988 г. (отново загуба от Евърт), 1989 г. (загуба от Мартина Навратилова) и 1990 г. (загуба от Мери Джо Фернандес).

През 1988 и 1993 г. жребият за основната схема разминава Мануела на четвъртфиналите в Ню Йорк с... Катерина. Тя от своя страна губи съответно първия път от Щефи Граф (бъдеща шампионка) и Хелена Сукова (финалистка от 1993 г.).

При господата се знае, че можем да говорим единствено за Григор Димитров. Неговото участие на четвъртфинал в Ню Йорк все още ни прави горди. През 2019 г. българинът победи Роджър Федерер в тази фаза на надпреварата - за първи и за момента единствен път в кариерата си! 

Предизвикателството пред Цветана Пиронкова в следващия ѝ мач ще бъде огромно. Тя ще се изправи срещу бившата номер 1 Серина Уилямс. Българката играе все по-уверено и освободено! За това не е изненада, че мечтаем да видим пловдивчанката да пише история и да се превърне в третия роден герой с тенис ракета, усещал тръпката на полуфинала в Ню Йорк!