Кениецът Елиуд Кипчоге направи немислимото! Той пробяга класическата маратонска дистанция от 42,195 км за по-малко от 2 часа!

Световният рекордьор финишира във Виена, Австрия за 1.59:40,2 часа!

Кипчоге, който е олимпийски шампион от Рио де Жанейро през 2016 г. и е постигал победи в повечето от големите маратони в света - в Чикаго, Лондон и Берлин, работи за това постижение от няколко години. 

Той беше много близо през 2017 г., когато историческият резултат му се изплъзна за 25 секунди.

Кипчоге избра именно Виена, защото условията по това трасе бяха най-благоприятни за подобно постижение. Те бяха прецизно проучени от различни експерти, а кениецът работи за това постижение с компанията "Инеос", собственост на сър Джим Ратклиф - един от най-богатите хора във Великобритания.

Трасето е в близост до увеселителния парк "Пратера" във Виена.

Кипчоге се подготвя за историческия си подвиг, като бяга по 200-230 км на седмица. 

По време на маратона му помагаха и 41 бегачи, които му помагат да поддържа благоприятно темпо и го пазеха от поривите на вятъра.

Снимка: Reuters

Именно заради проучванията и съобразяването с най-добрите условия, историческото постижение на Кипчоге няма да бъде признато за нов световен рекорд.

Той все пак носи титлата "Рекордьор", но с представянето си на маратона в Берлин през 2018 г. Тогава той пробяга дистанцията за 2:01:39 часа.