Седемкратният световен шампион по мотоциклетизъм Валентино Роси ("Ямаха") призова новаците в клас MotoGP да бъдат по-внимателни при изпреварванията. Думите му са реакция на тежка катастрофа през уикенда в Гран при на Австрия.

В осмата обиколка моторът на италианеца Франко Морбидели от "Ямаха" закачи този на французина Йоан Зарко от "Дукати" и двамата паднаха в зоната за сигурност. Техните машини обаче изхвърчаха неконтролируемо и като по чудо не уцелиха Маверик Винялес и Валентино Роси, като преминаха на косъм от главите им. За щастие Винялес и Роси се измъкнаха без драскотина от инцидента, а Морбидели и Зарко също успяха да станат и да се приберат в бокса.

"Беше ужасно, наистина страшно. Изглежда, че в днешни времена всички са твърде агресивни, дори и в малките класове", заяви Роси.

"Хубаво е да бъдеш агресивен и разбирам, че всеки иска да кара на максимума, но някои граници не бива да бъдат прекрачвани. Това все пак е спорт и не какъв да е спорт, а един от най-опасните. Трябва да изпитваме уважение един към друг и да се пазим. Това важи най-вече на писти с дълги прави, на които не падаме под 300 км/ч".

Роси добави, че е говорил по темата със Зарко: "Той описа много широка траектория при спирането си и буквално пресече пътя на Франко, който нямаше как да реагира при скорост от 300 км/ч. Карах до Маверик (Винялес) в третия завой и усетих, че се задава проблем. Първоначално помислих, че е сянката на хеликоптера, защото понякога и това се случва, но всъщност това бе моторът на Франко. Той мина покрай мен с огромна скорост, а този на Зарко пропусна на сантиметри Маверик", продължи Роси.

"Двамата извадихме голям късмет. Надявам се този инцидент да бъде урок за всички на решетката и те да карат по-безопасно занапред.", завърши италианецът.