Двукратната олимпийска шампионка по художествена гимнастика Евгения Канаева се отказва от състезателната си кариера, стана ясно след Отчетно-изборното събрание на руската федерация. 22-годишната гимнастичка, която вече е легенда в своя спорт, ще бъде един от вицепрезидентите на централата.

"Да, ще прекратя кариерата си. Беше избор между това да продължа тежки тренировки или да се занимавам с друга дейност", заяви Канаева.

За президент на федерацията за нов 4-годишен мандат бе преизбрана Ирина Винер, която ще продължи да бъде и главен треньор на националните отбори. 64-годишната Винер е начело на федерацията от 2008 година, а от 2001-а е старши треньор на представителните отбори.

Олимпийската вицешампионка от Атина 2004 Ирина Чашчина също е вицепрезидент на руската федерация по художествена гимнастика. Ирина Винер призна, че е имала желание Чашчина да поеме управлението на централата.

"Аз предложих за този пост Ирина Чашчина. Смятах, че тя може да управлява федерацията, но тя в момента не желае да се занимава с това. Трябва млади хора да са начело. Но все пак те трябва да разбират от спорта. Много бих искала друг да заеме моето място. Алина Кабаева е в политиката, имаме талантливи млади дами като Олга Капранова, Юлия Барсукова и други. Но тази, която заеме поста трябва да се занимава само в тази дейност. Затова сега надеждата ми е в Канаева.", заяви Винер.

30-годишната Чашчина пък призна, че все още не й е време да заеме президенския пост.