Двете български представителки в индивидуалната надпревара на Световната купа по художествена гимнастика в София - Боряна Калейн и Катрин Тасева, бяха на двата полюса след представянето си на килима в трите състезателни дни.

Боряна спечели 3 златни (обръч, бухалки, лента), 1 сребърен (многобой) и 1 бронзов (топка) медал. 

"Това е голям успех за българската художествена гимнастика. Мисля, че се представих много добре. На бухалки можеше да си спестя грешката, но ще го оставим за следващия път. Днес определено бях много по-концентрирана", заяви тя минути след награждаването.

Снимка: Ладислав Цветков

Катрин Тасева разкри, че лекува травма и не може да представи съчетанията си по най-добрия начин. Тя все пак завоюва едно отличие в София - бронз за композицията с бухалки.

Не мога да кажа, че съм доволна като цяло от представянето си на това състезание. Този медал не може по никакъв начин да ме задоволи или да ме успокои. Смятам, че ме очаква доста работа върху подготовката ми - и физически, и психически, и чисто технически да изчистим грешките. От всяко едно състезание се учим. Продължаваме по план да се готвим за следващите състезания. Следва Световна купа в Ташкент. Продължавам тренировките. Ще наблегнем върху изпълнението", заяви тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Двете българки вече завоюваха квоти за олимпийските игри в Токио, които трябва да се проведат в Токио през лятото на 2021 г. На най-важния спортен форум на планетата, който беше отложен с 12 месеца заради пандемията от коронавирус, ще видим и ансамбъла на Весела Димитрова. На Световната купа в София Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова завоюваха 3 златни отличия - в многобоя и на отделните уреди.

Състезанието у нас бе първото от този ранг за 2021 г. През миналите 12 месеца всички Световни купи бяха отменени. 

След София е ред на Ташкент, Узбекистан да приеме Световната купа. Състезанието там ще се проведе от 16 до 18 април.