Шестнайсет от най-силните мъже в Европа пристигат у нас. Тази събота в Гоце Делчев те се впускат в битка за континенталната титла по силов многобой "Айрън Мен" 2016. А купата ще носи името "Димитър Саватинов" - най-силният българин, който се завърна от САЩ за откриването на турнира в родния му град.

Саватинов е шести в ранглистата на най-силните мъже на планетата. Световен рекордьор в дисциплината дъмбел - вдига еднократно 141 кг и прави шест повторения за минута със 115 кг тежест. Като на шега дърпа с тялото си камиони и повдига с голи ръце автомобили. "Не е чак толкова важно на какво е подложено тялото, а на какво е подложен умът. Какво той ще ти позволи да направиш. Решиш ли и повярваш ли - всичко друго е само много работа и никога да не се отказваш!", категоричен е тежкоатлетът.

За закуска Димитър изяжда 6 яйца със 180 грама пуешки гърди и малко кашкавал. Изпива около 8 литра вода на ден и задължително спи на обяд. В Щатите не може да си позволи висококачествена храна и се налага да прави компромиси. "За хубава храна са ми необходими 300-350 долара на седмица. В момента това, с което се храня, е за около 170-180 долара. Опитвам се да не се оплаквам. Мисля, че мога да достигна по-високо ниво, дори и по този начин."

Пътят му към върха в силовите дисциплини минава през цирка, където научава най-важния урок - да не се отказва "Много хора ги боли или се уморят. После спират. Аз мисля така - ще спра, когато приключа, а не когато ме заболи".

На надпреварата в събота Саватинов ще влезе в ролята на съдия. На старт ще застанат и четирима българи.