Българският тенисист Юри Хачатрян, който получи сурово наказание заради обвинение в манипулиране на мачове, е категоричен, че с брат му Карен не са нарушили правилата. По-рано днес стана ясно, че 25-годишният Карен е с доживотна забрана да се състезава в тенис турнири, докато 20-годишният Юри няма да има право да участва в надпревари в следващите 10 години. Двамата са глобени съответно с 250 хиляди и 50 хиляди долара.

"Няма нито едно доказателство, което може да бъде поставено пред съд. Въпреки че оборихме техните доказателства, както и показанията на всичките им свидетели, Макларън продължава да не ги приема. (б. ред. - професор Ричард Макларън оглавява органа, който се занимава с честната игра в тениса - Tennis Anti-Corruption Program (TACP)."

"Всичко е предварително решено преди провеждането на делото. Макларън не е безпристрастен. Голяма част от решенията му спадат към КАС в Лозана. Ние ще направим всичко възможно да си изчистим името. Ще стигнем до Лозана, но няма да оставим нещата така.", коментира Юри Хачатрян пред bTV.

През миналата година пред bTV Карен Хачатрян категорично заяви: "Разследването не е свързано с черно тото или манипулиране на мачове, разследването е свързано със супер малки и не толкова важни детайли."

Според Tennis Integrity Unit (TIU) обаче, Карен Хачатрян е нарушил многократно правилата на антикорупционната програма в професионалния тенис в периода 2017-2019 г. В 5 от разгледаните случаи той сам е участвал в уговорени мачове, а в 9 е подтиквал други състезатели да не полагат максимални усилия на корта. Освен това той е отказвал да съдейства на организацията.

Юри Хачатрян е признат за виновен за корумпиране на друг тенисист, предоставяне на невярна информация и залагане на мачове.

Двамата братя са със спрени права от 15 юни 2019 г. Те също така нямаха право да присъстват на мачове, организирани от Международната тенис федерация (ITF) - организацията, която отговаря за всички турнири и определя правилата в спорта (Асоциацията на професионалните тенисисти ATP се занимава само с организирането на турнири при мъжете. Тя е отговорна за провеждането на надпреварите, на които се печелят точки за световната ранглиста. Турнирите за подрастващи и тези на по-ниско ниво - и при мъжете, и при жените, са под опеката на ITF). Още при започване на разследването срещу тях те отрекоха пред bTV всички обвинения и заявиха, че ще обжалват.

За наказанията потвърдиха от Българската федерация по тенис. Оттам заявиха, че няма да допуснат нито един клуб у нас да картотекира двамата състезатели и ще информират клубовете, за които те са играли през последните 5 години, че следва да не допускат тези състезатели на своята база за срока на наложеното наказание.

"БФТ винаги е отстоявала позицията си на нулева толерантност към опитите за корупционни практики в спорта. През годините сме показвали нетърпимост към нарушаването на честната игра с редица решения. Политиката ни да насърчаваме феърплея на корта от ранна детска възраст намери израз в успешната кампания "Тенисът – честна игра". Убедени сме, че освен победата, уважението към съперника и публиката е изключително важно в големия спорт", се казва още в позицията на Българската федерация по тенис.

През тази година антикорупционния орган спря временно правата и на българската тенисистка Александрина Найденова, срещу която също се води разследване.