41-годишният Йордан Бозов спира с баскетбола. Новината за отказването му бе съобщена от "Рилски спортист" с емоционално видео с компилация от най-запомнящите се изпълнения на сърцатия капитан.

Йордан Бозов е едно от емблематичните имена в българския баскетбол в последните години. Кариерата му започва в ЦСКА, преминава през "Левски", "Балкан" Ботевград и "Рилски спортист", а в чужбина носи екипите на отборите на "Апоел Елион", "Бургос" и "Апоел" Никозия.

Бозов има 21 срещи за националния отбор на България.

"След 30 години с оранжевата топка в ръцете си, дойде моментът да обявя края на кариерата си като професионален баскетболист. Решение, което обмислям отдавна, но покрай вируса и невъзможността да се завърши първенството, сега е точният момент за тази стъпка", споделя Бозов във видеото.

"Майка ми ме заведе в баскетболната зала на 11 години и много бързо се запалих. До 19 години времето в ЦСКА мина много бързо. След това изкарах една година в колеж в САЩ, но много ми се играеше и се върнах в ЦСКА. Изкарах две години там, след това дойде преломен момент, преминах в "Левски", решение, за което не съжалявам. Там играх с Георги Младенов, а Тити Папазов ми даде шанс да играя като плеймейкър - нещо, което и Тони Божанков видя в мен. Върнах се в ЦСКА, имах и тежка контузия, но се възстанових".

"Изкарах след това период в Израел, а при връщането ми играхме в ЦСКА заедно с моята приятелка. Имах възможност да опитам баскетбола и в Испания, и в Кипър. На 30 се прибрах в България, вече имахме семейство. Изкарахме добри години в Ботевград, там играх в малката зала, което е невероятно усещане. След това преминах в "Рилски спортист" и последните 7 години съм в Самоков, градът е мой втори дом. Не успях да стана шампион, но се надявам тук да успеят да го направят.", добавя той.

Като капитан гардът извежда "Рилски спортист" до Купата на България през 2016 г. в Ботевград, и до трофея в турнира през 2018 г. във Велико Търново. Тогава е избран и за MVP на Купата на България, въпреки че играе с частично разкъсан менискус.

bTV призовава: останете си вкъщи!