Селекционерът на националния отбор по футбол Ясен Петров се пошегува, сравнявайки играчите си с калинки, които също имат точици. На прибиране от Белфаст, където "лъвовете" направиха 0:0 със Северна Ирландия и спечелиха първа точка в световните квалификации, треньорът изрази надежда равенството на "Уиндзор Парк" да постави началото на серия от добри резултати.

Петров отново призова за търпение към тима ни, преминаващ през подмладяване.

"Шегувахме се, че сме като калинките, които имат точици. Тази една точица дано да е искрата - една малка искра, да продължим напред. Спечелихме я на Острова, а там се играе много трудно. Три мача за шест дни. Те успяха да съхранят играчите си и наистина трябва да се отдаде заслуженото на това, че момчетата се сбиха.", заяви Петров.

"Равносметка няма. Реалността е явна за всички. Влезнахме на дълбокото в първите два мача. Нямахме време да се сработим и да подготвим абсолютно нов отбор. Направихме добър колектив. Всички, които бяха с нас, могат да го потвърдят. Нужно е време, наистина. Дано младите играчи да са титуляри в собствените си отбори, "да ни вадят очите", а когато ги извикаме, да ги приобщим към колектива. Отборът на Швейцария е граден седем години, за Италия – не коментирам. Там се представихме на добро ниво. Всички обстоятелства около този двубой ще ги обсъждат журналистите. Вчера беше тежък мач срещу съперник, който игра бараж за европейското първенство. Тяхната цел е второто място и оцениха факта как играхме ние."

Снимка: Lap.bg

"Абсолютно оправдаха доверието ми новите. Десет човека, които никога не бяха играли за националния отбор, се справиха. 26 човека повикахме – 25 играха. Използвахме целия наличен потенциал и не мога да бъда недоволен. Най ме впечатли атмосферата в отбора и обстановката е прекрасна. Този отбор има нужда от подкрепа. Ще продължа да го повтарям. Ако нямаме резултати, аз ще поема отговорността."

"Пет мача има още, математически могат да се изчислят всякак. Максимумът е 15, минимумът не знам колко ще спечелим. Италия и Швейцария са отбори, които наистина са на много високо ниво. Дори Северна Ирландия е напред от нас в ранглистата. Ние сега градим нов отбор, дайте му време. Тези момчета, младите, имат нужда от подкрепа. Те дебютират в мач със спечелена точка. Който е гледал мача, видя, че беше битка. Сбиха се и направиха позитивен дебют."

Снимка: Lap.bg

"Аз призовавам младежите с изявите си, че искат да играят тук. Първо в клубовете си. Когато са там и играят редовно, няма проблем за мъжкия национален отбор. Всеки един, „който ни вади окото”, има възможност да се интегрира. Най-много игра Чочев. Това е едно много позитивно момче. Последните 20 минути вчера го виждах, че изнемогва, но нямаше как. Няма да казвам какви трудности имахме. Сигурен съм, че след 2-3 месеца ще бъде още по-добър. Сега получава втори шанс след травмата. Пожелавам му да е жив и здрав и да помага на младите в България."

"Не е спекулация контролата с Русия. Знаем и за Словакия, това са потвърдените досега. Има и трета. Ето възможност ние по някакъв начин пак да направим още по-добър колектив. Преди европейското са всички. Най-интересното е, че ние сме търсени за контролите. Може да искат да ни бият много, ама няма да ни бият. Цели и резултати? Целите ни са да направим един наистина по-млад отбор, необременен и искащ да постига резултати. Който не се страхува от никой. Ще се изисква време, да ги пуснем в бой. Бяхме вчера на истинска битка."

"Ние да не сме световни шампиони по футбол, как да не се радваме? Италия са четири пъти шампиони. Северна Ирландия са 49-и, а ние 68-и. Не сме пораженчески настроени. И други ще отидат в Белфаст и да видим какво ще стане. Не сме поели България да е първи в групата. Появихме се в момент, който трябва да го вдигнем този отбор. Стъпваме върху това нещо. Лесно е да излееш кофа с негативизъм. Нали искаме да градим, подкрепяйте тогава.", завърши селекционерът.

Снимка: Lap.bg