Тимът на BikeExchange беше изваден от престижното Джиро д'Италия, след като негова кола блъсна колоездача на QuickStep Питър Сери. До инцидента се стигна в последното изкачване от 162-километровия шести етап към Сан Джакомо. Причината: недоглеждане. Докато си разменяха предмети със съседен автомобил, от колата на BikeExchange не забелязаха Сери и го удариха.

Сери по чудо остана невредим, вдигна гневно ръка и продължи геройски. Последва конфузно извинение от BikeExchange: "Нашият директор Джим Бейтс лично разговаря с Питър Сери. Всички ние сме радваме да го видим здрав и на крака. Случилото се е едно огромно недоразумение."

Наказанието е светкавично и сурово. Директорът на BikeExchange Джим Бейтс, който стои зад волана по време на инцидента, е отстранен, а австралийският отбор глобен с 2000 швейцарски франка и пратен на последно място в класирането.

Потърпевшият обаче е вдъхновен от подкрепата: "Впечатлен съм от всички съобщения, които получих. Чувствам се добре. Съумях да завърша състезателния етап. Приемам извиненията на отбора на BikeExchange. Щастлив съм, че продължавам напред в Джиро д'Италия.", написа Сери в социалните мрежи.

Това не е първият инцидент в този австралийски отбор. През 2013-а, в юбилейното издание №100 на Тур дьо Франс, автобусът на тима заседна под рекламния финален банер на обиколката на Франция.