Аржентинската футболна легенда Диего Марадона се възстановява добре от операцията на мозъка и може да бъде изписан през следващите няколко дни, обяви личният му лекар Леополдо Луке.

"Диего иска да се прибере вкъщи и сега преценяваме какво може да се направи за изписването му и кога", заяви д-р Леополдо Луке пред журналистите в двора на болницата, където на 60-годишната футболна икона бе направена операция миналата седмица.

"Ще поговорим по-късно с него и с другите лекари къде е най-добре и къде може да отиде. Мога обаче да кажа, че за момента Диего се справя много добре, добави медикът.

Снимка: Reuters

Бившият футболист на "Наполи", "Барселона" и "Бока Хуниорс" остана в болницата след операцията, тъй като имаше симптоми на абстиненция, причинени от прекомерната употреба на алкохол в миналото. Луке смята, че изписване е възможно "утре или в следващите няколко дни".

Световният шампион с Аржентина от 1986 г. и двукратен първенец на Италия с "Наполи" (1987 и 1990 г.) бе приет по спешност в болница в родината си, тъй като в последните дни се чувстваше отпаднал. При последното му публично появяване в петък (30 октомври), навръх 60-ия му рожден ден, Марадона получи торта и плакет от ръководството на тима, на който е треньор - "Химнасия". По време на церемонията аржентинският любимец не изглеждаше добре, а близките му помагаха да се придвижва.

Докато траеше операцията, около 50 футболни почитатели се събраха пред болницата и скандираха името на Марадона. Те опънаха и големи транспаранти с лика на звездата. 

Не за първи път бившият футболист влиза в болница. Заради бурното му минало, което включва пристрастяване към наркотици и алкохол, Дон Диего не е в най-добрата форма за своите 60 години. В началото на 2019 г. той претърпя друга операция, извършена заради вътрешен кръвоизлив. 

Снимка: Getty Images

Марадона бе една от атракциите на световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. Той изгледа няколко мача на живо, като винаги реагираше бурно. Това наложи намесата на лекарски екип и тогава. През 2004 г. пък лежа в болница заради проблеми със сърцето и дишането, породени от злоупотребата с наркотици.