Сдружение "Ботев" Пловдив започва инициатива за изграждане на паметник на родната футболна легенда Динко Дерменджиев. Тя стартира днес, тъй като освен рожден ден на Чико, 2 юни е считан и за празник на клуба, чийто патрон е Христо Ботев.

"Началото на кампанията, която правим заедно с Инициативен комитет от пловдивски общественици ще бъде дадено с отдаване на почит към легендарния Динко Дерменджиев - Чико, чийто паметник ще бъде издигнат пред стадион "Христо Ботев". Проектът, който ще бъде реализиран на обществени начала, е ориентиран към бъдещето на футболния живот на България, а завещанието ще е мост между поколенията привърженици на "жълто-черните", пишат от сдружението.

С монумента, който трябва да бъде издигнат пред ст. "Христо Ботев" в "Коматево", Сдружение "Ботев" Пловдив стартира дългосрочна инициатива, имаща за цел да бъде отдадена почит на големи имена в клубната история.

Дерменджиев игра за "Ботев" в продължение на 19 сезона, в които записа 447 мача и отбеляза 194 гола. С екипа на националния отбор той има 19 попадения в 58 срещи, както и участия на три световни първенства. Чико почина на 1 май 2019 г. на 77-годишна възраст след дълго боледуване.